Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 12
EVALUATION OF THE RESULTS OF HEMATOLOGICAL PARAMETERS OF PATIENTS WITH GASTRIC CANCER Mide Kanserli Hastaların Hematolojik Parametre Sonuçlarının Değerlendirilmesi
2023
Dergi:  
Bozok Tıp Dergisi
Yazar:  
Özet:

ÖZET Amaç: Mide kanseri, kansere bağlı ölümlerde dördüncü ve en sık görülen kanserlerde beşinci sırada yer alan önemli bir sağlık sorunudur. Prognozun kötü olması ve ileri evrede tanı konması gibi güçlükleri vardır. Mide kanserinde kolay ve daha az invaziv olarak elde edilen prognostik göstergeleri bulmaya yönelik çalışmalar vardır ve hematolojik testler bunlardan biridir. Bu çalışmada hematolojik test sonuçları ile mide kanseri arasındaki ilişkiyi araştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntemler: Bu çalışmada mide kanseri tanısı almış 48 hasta ve kontrol grubunda yer alan 45 sağlıklı yetişkin retrospektif olarak incelendi. Tüm katılımcıların demografik verileri ve laboratuvar sonuçları hastane veri tabanından elde edildi ve kaydedildi. Bulgular: Mide kanserli grupta sağlıklı kontrol grubuna göre kırmızı kan hücreleri (RBC), hemoglobin (HGB), hematokrit (HCT), ortalama hücre hemoglobin konsantrasyonu (MCHC), trombosit dağılım genişliği (PDW), lenfosit (LYM), eozinofil (EO) değerleri istatistiksel olarak daha düşüktü, ortalama eritrosit hemoglobin (MCH), kırmızı hücre dağılım genişliği-standart sapma, kırmızı hücre dağılım genişlik-varyasyon katsayısı (RDW-CV), çekirdekli kırmızı kan hücreleri ( NRBC), nötrofil lenfosit oranı (NLR), trombosit lenfosit oranı (PLR) ve monosit lenfosit oranı (MLR) değerlerinin istatistiksel olarak daha yüksek olduğu gözlendi (p<0,05). RBC, HGB, HCT, LYM, RDW-SD, RDW-CV, NLR, PLR ve MLR, bu parametrelerin alıcı çalışma karakteristiği (ROC) analizinde oldukça yüksek eğri altı alan (AUC) değerleri sergiledi (p<0,001). Sonuç: RBC, HGB, Hct, LYM, RDW-SD, RDW-CV, NLR, PLR ve MLR seviyeleri mide kanseri tanısında endoskopik gecikmeleri ortadan kaldırmak için destekleyici test olarak kullanılabilir.

Anahtar Kelimeler:

0
2023
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Bozok Tıp Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 682
Atıf : 349
Bozok Tıp Dergisi