Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 6
 İndirme 1
Afetlerin Eğitime Etkileri ve Okullarda Afet Planlanması
2023
Dergi:  
Turkish Studies Educational Sciences
Yazar:  
Özet:

Afetler toplumlarda travmatik etkiler yapan, meydana geldiği zamanlarda hızlı müdahale edilmesi gereken olaylardır. Ancak Türkiye’de afetlere hazırlık ve müdahale işleri hep yetişkinlerin yapması gereken işler gibi algılanmakta ve yapılması gereken birçok iş yetişkinlerin yapabileceği şekilde planlanmaktadır. Yine bu işler genel anlamda teorik düzeyde ve kağıt üzerinde kalmakta, uygulamada hep aksaklıklar yaşanmaktadır. Halbuki afet eğitiminin öğrencilere daha ilk öğretim kademelerinden itibaren düzenli olarak verilmesinin sağlanması onların gelecek yaşantılarında afetler konusunda daha bilinçli olmalarını sağlayacaktır. Bu bilinç sayesinde de öğrenciler gelecekte evini yaparken, seçerken veya kentleri planlarken de daha hassas davranışlı bireyler olarak hayata karışacaklardır. Türkiye’de geçmiş jeolojik ve jeomorfolojik gelişiminin sonucu olarak birçok doğal afet yaşanmaktadır. Meydana gelen bu afetler sonucunda her yıl birçok insan ölmekte, tarım ürünleri, mallar, eşyalar ve yaşam alanları zarar görmektedir. Yapılan uyarılara rağmen Türkiye’de yaşanan birçok afet olayında benzer kayıplar yaşanmaktadır. Bu durumun en önemli nedenleri arasında afetlerin etkilerine karşı insanların ilgisiz ve duyarsız davranmaları, geçmişteki afetlerin etkilerini de çok çabuk unutarak yeterli dersi çıkarmadıkları gösterilebilir. Bu çalışmada, afetlerle mücadele ve afetlere müdahalenin, öğretimin ilk kademelerinden itibaren verilen eğitimlerle öğrencilerin daha bilinçli ve belirli becerilere sahip bireyler olarak topluma kazandırılmasınının önemi vurgulanmıştır. Bunun için de geçmişte yapılan çalışmalar ve raporlar taranmış, elde edilen bilgiler yazarın kendi gözlemleri ve MEB bünyesinde aldığı hizmet içi eğitimlerle de birleştirilerek bilimsel bir kimliğe kavuşturulmuştur. Ayrıca okullarda verilecek afet eğitimlerinin uygulamaya dayalı olarak verilmesi, verilen eğitimlerin unutulmaması için de belirli aralıklarla tekrarlanmasının gerekliliği belirtilmiştir. Çalışmanın sonuç kısmında bir ortaöğretim lise kademesinde uygulanabilecek örnek afet müdahale şeması oluşturulmuştur.

Anahtar Kelimeler:

Effects Of Disasters On Education and Disaster Planning In Schools
2023
Yazar:  
Özet:

Disasters are events that have traumatic effects on societies and require rapid intervention when they occur. However, in Turkey, disaster preparedness and response work is always perceived as work that adults should do, and most of the work that needs to be done is planned in a way that adults can do. These works generally remain at the theoretical level and on paper, and there are always problems in practice. However, ensuring that disaster education is given regularly from the primary education level on will enable them to be more conscious about disasters in their future lives. Thanks to this awareness, they will be more involved in life as individuals with more sensitive behavior when choosing their homes and planning cities in the future. Many natural disasters are experienced in Turkey as a result of its past geological and geomorphological development. As a result of these disasters, many people die every year, and agricultural products, goods, and living spaces are damaged. Despite the warnings, similar losses are experienced in many disasters in Turkey. Among the most important reasons for this situation, it can be shown that people are indifferent and insensitive to the effects of disasters, that they forget the effects of past disasters very quickly, and that they do not learn enough lessons. In this study, the importance of combating and responding to disasters and bringing students into society as more conscious and skilled individuals through the training given in the first stages of education was emphasized. For this purpose, previous studies and reports were scanned, and the information obtained was combined with the author's own observations and in-service trainings he received within the Ministry of National Education and gained a scientific identity. In addition, it was stated that disaster education to be given in schools should be given on a practical basis and that the training should be repeated at certain intervals in order not to forget. In the conclusion part of the study, a sample disaster response scheme that can be applied at the secondary school level was created.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Turkish Studies Educational Sciences

Alan :   Eğitim Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 752
Atıf : 1.089
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini