Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 52
 İndirme 23
Belgelerin Isiginda Milli Mucadele Doneminde Yemen’de Kalan Son Osmanlilara Dair Bir Unutulmusluk Hikayesi
2014
Dergi:  
ADAM AKADEMİ Sosyal Bilimler Dergisi
Yazar:  
Özet:

Osmanlı-Türk tarihinin iyi bilinen bir olgusu, onca uzaklığına rağmen, bugünki Yemen’in büyücek bir kısmının yaklaşık 400 yıl boyunca Osmanlı idaresi/nüfuzu altında bulunmuş olmasıdır. Başka deyişle, esas olarak bugünki Yemen’in (Güneyi ile 1990’daki birleşme öncesi) Kuzey Yemen olarak bilinen kısımları, 16. yüzyılın ortalarından itibaren Osmanlı nüfuz ve hakimiyeti altına girerek, kısmen dolaysız kısmen de dolaylı ve kesintilerle 20. yüzyılın başlarına kadar bu konumunu sürdürmüş; bu sebeple de, söz konusu dönemler boyunca sivil ve askeri pek çok Osmanlı vatandaşı orada görev almış ve yaşamış bulunmaktadır. Buna bağlı olarak, tam bu noktada belirtmek gerekir ki, Yemen ile Türkiye ilişkisi Milli Mücadele döneminde Türkiye hükümeti açısından idari anlamda tamamlanmış görülmekle birlikte, en azından Yemenlilerin bir kısmı ve daha da önemlisi bu yıllarda da Yemen’de kal(akal)mış söz konusu asker ve sivil Osmanlı-Türk unsurlar açısından bitmiş değildir. İşte bu çerçevede, bu çalışmada, Osmanlı idaresi/bağlantısı altında Yemen tarihinin ciltler dolusu incelemeye konu olabilecek ve olagelmiş pek çok boyutu içerisinde nisbeten gölgede kalmış, özgül bir “beşeri” boyutu olarak tanımlanabilecek olan, Dünya Savaşı akabinde Yemen’in fiilen Osmanlı idaresinden çıktığı yukarıda anılan dönemde hala orada kalmış bulunan son Osmanlı unsurunun akıbetine dair, daha önce pek fazla araştırmaya konu olmamış ve Başbakanlık Cumhuriyet Arşivi’nde mevcut bulunan bir dizi belgenin ışığı altında, tarihe not düşülmeğe çalışılacaktır.   Anahtar Kelimeler: Yemendeki (Son) Osmanlılar; İmam Yahya; Mahmud Nedim: Yemen Valisi; Yemen Vilayeti/Valiliği; TBMM

Anahtar Kelimeler:

Null
2014
Yazar:  
2014
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










ADAM AKADEMİ Sosyal Bilimler Dergisi

Alan :   Hukuk; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Ziraat, Orman ve Su Ürünleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 212
Atıf : 386
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini