Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 5
 İndirme 1
Covid-19 Salgınına Yönelik Algı ve Tutum Ölçeklerinin Psikometrik Özelliklerinin İncelenmesi
2021
Dergi:  
Journal Of Academic Social Resources
Yazar:  
Özet:

Giriş-Amaç: Çalışmanın amacı bireylerin Covid-19 salgınına yönelik algı ve tutumlarını belirlemeye yönelik geliştirilen ölçeklerin geçerlik ve güvenirliklerini incelemektir. Gereç-Yöntem: Çalışma Mayıs-Temmuz 2020 tarihleri arasında google formlar aracılığıyla 1017 katılımcıdan elde edilen verilerle gerçekleştirilmiştir. Çalışma bir kamu üniversitesinden (30.04.2020 tarih, 121 nolu) etik kurul onayı ve Sağlık Bakanlığı'ndan (27.05.2020) izin alınarak gerçekleştirilmiştir. Çalışmada Covid-19 ile ilgili şu beş ölçek incelenmiştir: “Covid-19 Genel Algısı”, “Covid-19 Nedenlerine İlişkin Algı”, “Covid-19’a Yönelik Kontrol Tutumları”, “Covid-19 Aşısına Yönelik Tutumlar” ve “Covid-19'dan Kaçınmaya Yönelik Tutumlar”. Ölçeklerin kapsam geçerliliği, yapı geçerliliği (açımlayıcı faktör analizi AFA ve doğrulayıcı faktör analizi DFA) ve iç tutarlılığı (Cronbach's alpha) incelenmiştir. Ölçekler Çırakoğlu’nun (2011) çalışmasındaki ölçeklerden uyarlanmıştır. Bulgular: Sonuçlar ölçeklerin iç tutarlılıklarının iyi olduğunu göstermiştir. AFA sonuçlarına göre ölçekler için uygun faktör yapıları ortaya çıkarılmıştır. DFA sonuçları ölçeklerin uyum iyiliği indekslerinin iyi uyuma işaret ettiğini göstermiştir. Ölçeklerin Cronbach’s alpha katsayıları ise 0,67 ile 0,85 arasında değişmektedir. Sonuç: Bulgular, ölçeklerin geçerliliği ve güvenilirliğine ilişkin güçlü kanıtlar sağlamıştır. Ölçekler literatüre katkı sağlayabilir ve ölçekler kullanılarak pandemi döneminde bireylerin algı, tutum ve davranışları incelenebilir.

Anahtar Kelimeler:

Review Of The Psychometric Characteristics Of Covid-19 Algina and Tutum Measures
2021
Yazar:  
Özet:

The aim of the study is to study the validity and reliability of the scales developed to determine the perceptions and attitudes of individuals towards the Covid-19 epidemic. The study was conducted between May and July 2020 with data obtained from 1017 participants via Google forms. The study was carried out with the approval of the ethical board of a public university (30.04.2020, No. 121) and with the permission of the Ministry of Health (27.05.2020. The study examined the following five scales related to Covid-19: "Covid-19 General Perception", "Covid-19 Causes Perception", "Covid-19 Control Attitudes", "Covid-19 Vaccine Attitudes" and "Covid-19 Evasion Attitudes". The scale validity, structural validity (excluding factor analysis AFA and verifying factor analysis DFA) and internal consistency (Cronbach's alpha) have been studied. The scales are adjusted to the scales in the work of Çırakoğlu (2011). The findings: The results showed that the internal consistency of the scales is good. According to the AFA results, the appropriate factor structures for scales have been revealed. DFA results showed that scales’ conformity well-being indicators indicate good sleep. Cronbach’s alpha ratio varies between 0.67 and 0.85. The findings provide strong evidence of the validity and reliability of the scales. The scales can contribute to literature and the scales can be used to study the perceptions, attitudes and behaviors of individuals during the pandemic period.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Journal Of Academic Social Resources

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 783
Atıf : 114
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini