Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 100
 İndirme 15
Hakkâri’de Tespit Edilen Şal Dokumaları
2021
Dergi:  
Art-e Sanat Dergisi
Yazar:  
Özet:

Hakkâri tarihten günümüze Sümerler, Asurlular, Babilliler, Medler, Persler, Romalılar, Sasaniler, Araplar ve Türklerin egemenliği altında bulunmuştur. Hakkâri’de Ertuşi, Herki, Jirki, Pinyanişi aşiretlerine mensup olan yerel halk yaşamını sürdürmektedir. Şehir fiziki konumu, iklim özellikleri ve demografik yapısı ile kendine özgü bir kültürel dokuya sahiptir. Bu kültürün en belirgin özelliklerinden birini renkli el dokumaları oluşturmaktadır. Çalışma konusu olarak Hakkâri dokumaları içinde az bilinen fakat önemli bir yere sahip olan Şal dokumaları seçilmiştir. Hakkâri merkezi, Çukurca ve yakın köylerde her evde Şal dokumalarına rastlamak mümkündür fakat günümüzde bu dokumayı az sayıda kişi devam ettirmektedir. Son dokunan örneklerin belgelenmesi bu açıdan önemlidir. Belgeleme için yörede alan araştırması yapılmıştır. Bu araştırmada dokumayı yapan, dokuması bulunan ve kullanan kişiler tespit edilerek görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Dokumaların geçmiş ve günümüzdeki durumuna yönelik, hammadde, dokumaya hazırlık aşamaları ve dokuma tekniği hakkında bilgiler alınarak, renk, motif ve kompozisyon özellikleri incelenmiştir. Hakkâri merkezi, Çukurca ve yakın köylerde 40 adet dokuma örneğine ulaşılmış olup aynı özelliklere sahip olduğu saptanmıştır. Bu örnekler içinde farklı köylerdeki 5 adet dokumanın analizi yapılmıştır. Şal dokumasının özelliği yöredeki erkeklerin giydikleri “Şel şepik, Şelü Şepik” ve kadınların giydikleri “Kıras, Gıraz Fistan” adı verilen “Yerli Kıyafet”in üzerine bağladıkları el dokuması bir kuşak çeşididir. Hakkâri’de dokunan şalların diğer yerlerde dokunan örneklerden farkı, dokumanın 3 gücü ve 3 varangelen ile yapılmasıdır.

Anahtar Kelimeler:

Documents Discovered In Hokkaido
2021
Yazar:  
Özet:

From the history to the present day, the Hakhri have been under the domination of the Sumers, the Assur, the Babylonians, the Medlers, the Persians, the Romans, the Sasanists, the Arabs and the Turks. There are many people in the world who live, live, live, live, live, live, live, live. The city has a unique cultural fabric with its physical location, climate characteristics and demographic structure. One of the most notable characteristics of this culture is colored hand-to-hand documents. The subject of the study is the HAKARI documents which are little known but have an important place in the Shal documents. It is possible to find the Shal documents in every house in the Hokkaido centre, the Dukurca and nearby villages, but today a few people keep this document. The documentation of the last touched examples is important in this regard. Research has been carried out in the area for documentation. In this study, people who have the document, who have the document and who use the document have been identified and discussed. In relation to the past and current state of the documents, information about the raw materials, the preparation stages for the documentation and the texture technique has been studied, the characteristics of color, motivation and composition. The HAKARY center, Hukurca and nearby villages have reached 40 texture samples and have identified the same characteristics. In these examples, 5 documents in different villages were analyzed. The characteristic of the shal fabric is a variety of hand fabric that the men in the town wear "Shal shaped, Shal shaped" and the women wear "Kras, Graz Fistan" called "Local Clothes" which they bind on. The difference between the touched shals and the touched samples in other places is that the texture is made with 3 strengths and 3 varangelen.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Art-e Sanat Dergisi

Alan :   Güzel Sanatlar; Mimarlık, Planlama ve Tasarım

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 508
Atıf : 1.512
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini