Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 13
 Görüntüleme 31
 İndirme 7
KUVVET ANTRENMANI SONRASI OLUŞAN KAS AĞRISININ KAS HASARIYLA İLİŞKİSİ
2006
Dergi:  
Gazi Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Kuvvet antrenmanı sonrası oluşan kas ağrısının kas hasarıyla ilişkisinin araştırılması amacıyla yapılan çalışmaya (yaş ortalaması 28,636±2,730 yıl, boy ortalaması 179,090±7,660 cm, ağırlık ortalamaları 78,272±5,386 kg, vücut kitle indeksleri 24,442±1,671 kg/m2) 11 sedanter erkek katılmıştır. Deneklerin maksimal kuvvetleri baz alınarak alt ve üst ekstremitelere yönelik aletlerle piramidal metoda göre antrenman programı hazırlanmıştır. Antrenman programı uygulanmadan önce, uygulandıktan hemen sonra, 6 saat sonra, 24 saat sonra, 48 ve 72 saat sonra kan örnekleri alınarak kreatin kinaz (CK) değerleri tespit edilmiştir. Deneklerin antrene edilen kaslarına ilişkin ağrı değerleri Likert ağrı skalası ile tespit edilmiştir. Plazmada CK antrenmandan sonra artmaya başlayarak antrenmandan 24 saat sonra pik yaptığı 48. saatte düşmeye başladığı ve 72. saatte antrenmandan hemen sonraki seviyeye yaklaştığı tespit edilmiştir. Bu da kuvvet antrenmanından sonra sedanterlerde bir kas hasarının oluştuğunu göstermektedir. Ağrı değerlerinin CK değerlerine benzer olarak antrenmandan sonra yükselmeye başladığı, 24. saatte pik yaptığı, 48. saatte düşmeye başladığı ve 72. saatte oldukça düştüğü tespit edilmiştir. Sonuç olarak maksimal kuvvet antrenmanının önemli düzeyde kas hasarı meydana getirdiği tespit edilmiştir. Kuvvet antrenmanı sonrası kas ağrılarında anlamlı ölçüde artış olduğu ve bu artışın kas hasarı ile ilişkili olduğu tespit edilmiştir. Kas hasarı kuvvet antrenmanlarından sonra oluşan ağrıyı açıklamada önemli bir faktördür.

Anahtar Kelimeler:

relationship with muscle damage of muscle pain formed after strength training
2006
Yazar:  
Özet:

the age average of the study conducted in order to investigate the relationship with muscle damage of muscle pain formed after force training 28636±2730 years long average 179090±7660 cm weight averages 78272±5386 kg body mass index 24442±1671 kg047m2 11 sedentary males were determined by the fact that the muscles started to increase in the lower and upper limbs, according to the pyramidal method, the training program was applied immediately after applying 6 hours after 24 hours, 48 and 72 hours after the blood samples were detected at a significant level of pain in the muscles, after which the muscles were detected in the number of the muscles, the muscles were detected in the muscles

Anahtar Kelimeler:

Relationship Between The Muscle Damage and Delay Onset Muscle Soreness After Strength Training
2006
Yazar:  
Özet:

The aim of this study is to find out the relationship between the muscle damage and muscle soreness after strength training. 11 sedantery males (age: 28,636±2,730 years, height: 179,090±7,660 cm, weight: 78,272±5,386 kg, BMI: 24,442±1,671 kg/m2) participated in this study. A training program which was based on the subjects’ maximal strength was prepared using pyramidal method with the equipments for the inferior and posterior extremities. Blood samples were taken before the training program, immediately after, 6, 24, 48 and 72 hours after the treaning. CK levels were evaluated from the blood samples taken. Subjects’ soreness values of the muscles trained were determined using the Likert scale. It was found out that CK started to increase immediately after the training and reached its highest level 24 hours after the training, started to decrease after 48 hours and approached the level of immediately after training. This indicated that a muscle soreness occurs in sedanteries after strength training. Just like CK levels, soreness levels also increased immediately after the training and reached its highest level 24 hours after the training, started to decrease after 48 hours and after 72 hours decreased significantly. As a result, it was found out that maximal strength training caused significant muscle damage. Muscle soreness increased significantly after strenght training and this increase was related to muscle damage. Muscle damage is an important factor to explain the soreness occurs after strength training.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Gazi Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi

Alan :   Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 541
Atıf : 3.316
Gazi Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi