Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 121
 İndirme 25
Vakıf Üniversiteleri ile Öğretim Elemanları Arasında Yapılan Sözleşmenin Hukuki Niteliği
2021
Dergi:  
Selçuk Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Türkiye’de vakıflar tarafından yükseköğretim kurumlarının kurulması 1982 Anayasası ile mümkün olmuştur. Vakıflar tarafından kazanç amacına yönelik olmamak şartıyla kurulan yükseköğretim kurumları, mali ve idari konular dışındaki akademik çalışmaları, öğretim elemanlarının sağlanması ve güvenlik yönlerinden Devlet yükseköğretim kurumları için Anayasada belirtilen hükümlere tabidir. Yükseköğretim kurumu, üniversiteyi de kapsayan geniş bir kavramdır. Anayasa’nın 130 ncu maddesine göre vakıf üniversiteleri kamu tüzel kişiliğine ve akademik özerkliğe sahip olmakla birlikte, devletin gözetim ve denetimi altında faaliyette bulunurlar. Vakıf üniversiteleri kanunla kurulabilir. Öğretim elemanları, yükseköğretim kurumlarının en önemli unsurlarından biridir. 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’na göre, öğretim elamanları, öğretim üyeleri, öğretim görevlileri ve araştırma görevlilerinden oluşmaktadır. Aynı Kanun’un Ek 5 inci maddesinde, vakıf üniversiteleri ile öğretim elemanları arasındaki ilişkinin sözleşmeye dayandığı belirtilmiştir. Ancak sözleşmenin niteliği öğretide ve yargıda tartışmalıdır. Sözleşmenin niteliği, tarafların haklarının ve uyuşmazlıkların çözümünde görevli yargı yerinin belirlenmesi açısından önem arz etmektedir. Uyuşmazlık Mahkemesi ve idari yargı, üniversitelerin kamu tüzel kişisi oldukları, yürütülen işin kamu hizmeti olduğu ve akademik özerklik ilkesi gereğince öğretim elemanı ile yapılan sözleşmenin idari hizmet sözleşmesi olduğuna karar vermişlerdir. Ancak kamu tüzel kişileri, kamu hizmeti için özel hukuk sözleşmeleri de yapabilirler. Ayrıca, vakıf üniversiteleri için Anayasa’da belirtilen bilimsel özerklik ilkesinin hayata geçirilmesi, mutlaka idari sözleşmeyi gerektirmez. Tarafların şartlarını kanunda belirtilen kurallar çerçevesinde serbestçe belirledikleri bu sözleşme, iş sözleşmesidir. İş sözleşmesinin bağımlılık unsuru ile işverenin yönetim hakkı, bilimsel özgürlüğe aykırı yorumlanamaz. Bununla birlikte, konunun önemi nedeniyle açık bir yasal düzenlemenin bir an önce yapılması gerekir.

Anahtar Kelimeler:

The Legal Nature Of The Agreement Between The Foundation Universities and Teachers
2021
Yazar:  
Özet:

The establishment of higher education institutions by the foundations in Turkey was possible by the 1982 Constitution. Higher education institutions established by the foundations under the condition that they are not intended for profit, their academic work, other than financial and administrative matters, the provision of teaching staff and security aspects are subject to the provisions of the Constitution for state higher education institutions. Higher education institution is a broad concept that also covers the university. According to Article 130 of the Constitution, the foundation universities, while having public legal personality and academic autonomy, operate under the supervision and supervision of the state. The university can be established by law. Teachers are one of the most important elements of higher education institutions. According to Law No. 2547 of Higher Education, it consists of teachers, teachers, teachers and researchers. In Annex 5 of the same Law, the relationship between the founding universities and teachers is based on the contract. However, the nature of the contract must be discussed in teaching and trial. The nature of the agreement is of importance for the determination of the place of court responsible for the resolution of the rights and disputes of the parties. The Court of Dispute and the Administrative Court have decided that the universities are public legal persons, that the work carried out is public service and that the contract with the faculty is an administrative service contract according to the principle of academic autonomy. However, public legal persons may also make special legal contracts for public service. In addition, the implementation of the principle of scientific autonomy specified in the Constitution for the foundation universities does not necessarily require an administrative contract. The contract which the parties freely define the conditions within the framework of the rules laid down in the law is a business contract. The dependence element of the employment contract and the right of the employer to govern, cannot be interpreted in violation of scientific freedom. However, due to the importance of the subject, a clear legal arrangement should be made immediately.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler




Selçuk Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi

Alan :   Hukuk

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 726
Atıf : 2.732
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini