Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 139
 İndirme 15
 Sesli Dinleme 1
Mîtrâ Elyâtî’den Bir Küçürek Öykü Örneği: Karanlıkta Kalıyoruz
2020
Dergi:  
Erdem
Yazar:  
Özet:

Küçürek öyküye temel olan ve günümüzde yaygın olarak öykü terimiyle karşılanan hikâyenin, özellikle modern duyarlılıklar ve modernist yaklaşımlar sonucunda çok değişik örnekleri üretilmiştir. En yaygın örneği ise kısa öykü olarak adlandırılan metinlerdir. 20. yüzyılın son çeyreğinden itibaren daha çok ön plana çıkan minimal öykü, Batı edebiyatında; short short story, flash fiction, sudden fiction; Türk edebiyatında; küçürek öykü, çok kısa öykü, kısa kısa öykü; Fars Edebiyatında ise; dâstânek, dâstân-i kûtâh-i kûtâh ve dâstân-i ḫeylî kûtâh olarak isimlendirilmektedir. Küçürek öyküler bütün bir hikâyenin aksine sadece bir sahne ya da bir kişi üzerine odaklanan kısa öykülerdir. Karakter tahlili, olayın geçtiği mekân tasviri, betimlemeler en aza indirgendiğinden okuyucuya yorumlama ve farklı açılardan yaklaşım imkânı tanınmaktadır. Çalışmamızın temel örneklemini Fars Edebiyatından seçtik, bu yüzden küçürek öykü tanımı için Farsça literatüre baktığımızda; “dâstânek, dâstân-i kûtâh-i kûtâh ve dâstân-i ḫeylî kûtâh” gibi birkaç farklı terim ile karşımıza çıkmaktadır. Hikâye edebiyatı terimi olan dâstânî kûtâhî kûtâh’ın akılda kalan en önemli özelliği son derece kısa (500 ila 1500 kelime) olmasıdır. Farsçada dâstânek olarak adlandırılan küçürek öykü olayları ve durumları yorumlayan öykünün aksine uzunluktan yoksundur, sadece olaylardan ve durumlardan bahseden bir niteliktedir. Genellikle bir sahne ya da bir kişi üzerine yoğunlaşır ve bunlar üzerinde tahlilde bulunur. Hareketli olan öykünün aksine daha durgundur. Bu çalışmada, öykünün Farsçası ve Türkçe çevirisi verildikten sonra, 1950 Tahran doğumlu olan Mîtrâ Elyâtî’nin hayatı hakkında kısa bir bilgi verilecek, sonrasında küçürek öykünün Fars ve Türk Edebiyatındaki yerinden bahsedilecektir. Mîtrâ Elyâtî’nin 2001 yılında Gulşîrî Vakfı ve Öykü Evi ödüllerini alan Matmazel Keti adlı kitabının en etkileyici ve dikkat çekici öyküsü olarak gösterilen Karanlıkta Kalıyoruz öyküsünün, yapısal ve tematik açıdan tahlili yapılacaktır. Öykü, bir anne, çocuğu, yeni kocası ve hikâye anlatıcısı olan ölmüş eski koca arasında geçmektedir. Yaşanan diyaloglarda anlaşılmaktadır ki çocuk, annesi ve pek de hoşlanmadığı üvey babası ile yaşamaktadır. Bu sırada anlatıcının bir fotoğraf çerçevesinden okuyucuya seslendiği dikkatimizi çekmektedir. ‟Karanlıkta Kalıyoruz” küçürek öyküsü, geçmiş ile bugünün, hayal ile gerçekliğin iç içe geçmesiyle oluşan bir öyküdür. Hikâyenin okuyucuda gerçeklik izlenimini uyandırması, ayrıntıların objektif olarak tasvir edilmesinden kaynaklanmaktadır. Bu nedenle de okuyucu; hikâyeye karşı oluşan, duygu yoğunluğunu, merak ve heyecanı hiç kaybetmiyor.

Anahtar Kelimeler:

A Small Story Of Mitra Eliatî: We Stay In The Dark
2020
Dergi:  
Erdem
Yazar:  
Özet:

Very diverse examples of the story, which is based on the small story and is widely accepted today by the term story, have been produced, especially as a result of modern sensitivities and modernist approaches. The most common examples are the texts called short stories. From the last quarter of the twentieth century, the minimal story that comes to the top is in Western literature; short story, flash fiction, water fiction; in Turkish literature; small story, very short story, short story; in Fars literature; is named as dâstânek, dâstân-i kûtâh-i kûtâh and dâstân-i eylî kûtâh. Small stories, unlike a whole story, are short stories focusing only on a scene or a person. Character assessment is recognized by the possibility of interpretation to the reader and approach from different points of view, since the picture is minimized, the picture is minimized, the picture is minimized. We chose the basic example of our work from the Farsic Literature, so when we look at the Farsic literature for the definition of the small story, it comes to us with several different terms such as "dâstânek, dâstân-i kûtâh-i kûtâh and dâstân-i eylî kûtâh". The most important characteristic of the Dâstânî kûtâh, which is the term literature, is that it is extremely short (500 to 1500 words). In Persia, the little story, called the dâstânek, is unlike the story that interpretes events and situations, it has no length, it is only a character that tells about events and situations. It usually focuses on a scene or a person and is evaluated on them. It is more moving than the story. In this study, after the Fars and Turkish translation of the story will be given a brief information about the life of Mîtrâ Elyâtî, born in Tehran in 1950, and then the place of the little story in the Fars and Turkish Literature will be discussed. Mîtrâ Elyâtî’s 2001 Gulşîrî Foundation and Story House awards received by Matmazel Keti as the most impressive and remarkable story of the story of Darkness We stay in the dark, will be evaluated from a structural and thematic perspective. The story passes between a mother, a child, a new husband, and a dead old husband, a narrative. In the dialogues it is clear that the child lives with his mother and his grandfather who doesn’t like it. At this point, we are attracted to the fact that the reader is calling the reader from a photo frame. The little story of "We're in the dark" is a story that consists of the transition of past and present, dream and reality. The story gives the reader the impression of reality is caused by the objective representation of the details. Therefore, the reader never loses the emotional intensity, curiosity and excitement that is formed against the story.

Anahtar Kelimeler:

Example Of A Kucurek Story From Mîtrâ Elyâtî: We Stay In The Dark
2020
Dergi:  
Erdem
Yazar:  
Özet:

Abstract

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler




Erdem

Alan :   Güzel Sanatlar; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 705
Atıf : 1.702
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini