Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 6
Elit Hentbolcularda Üst Ekstremite Nöromuskuler Kontrol ve Kavrama Kuvveti ile Atış İsabeti Arasındaki İlişkinin İncelenmesi
2023
Dergi:  
Spor Bilimleri Araştırmaları Dergisi
Yazar:  
Özet:

Baş üstü atışın yaygın olarak kullanıldığı hentbol gibi branşlarda sporcular atışın gerekliliklerini yerine getirebilmek için fiziksel olarak yeterli olmalıdır. Bu yeterlilikler nöromusküler kontrol, kas kuvveti, güç, esneklik, denge, çeviklik gibi parametreleri içermektedir. Bu noktadan hareketle çalışmanın amacı; elit hentbolcularda üst ekstremite nöromuskuler kontrol ve kavrama kuvveti ile atış isabeti arasındaki ilişkiyi incelemektir. Araştırmaya yaş ortalaması 20.23±2.47 yıl, vücut ağırlık ortalaması 72.34±8.01 kg., boy uzunluğu ortalaması 180.5±5.90cm., spor yaşı ortalaması 8.65±2.92 yıl ve BKİ ortalaması 22.1±2.13 kg/m-2 olan 26 elit erkek hentbolcu katılmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak “Kişisel Bilgi Formu,” “Kapalı Kinetik Zincir Üst Ekstremite Stabilite Testi Test (KKZÜEST),” “Atış İsabeti Testi” ve “Kavrama Kuvveti Testi” kullanılmıştır. Çalışma verileri SPSS paket programında tanımlayıcı istatistiklerden Pearson Korelasyon Testi ile analiz edilmiştir. Tüm analizlerde p<.05 istatistiksel olarak anlamlı kabul edilmiştir. Çalışmanın bulgularına göre; hentbolda el kavrama kuvveti, üst ekstremite nöromusküler kontrol ve kuvveti ile atış isabeti arasında anlamlı bir ilişki tespit edilemedi. Doninat el kuvveti ile nondominat el kuvveti arasında yüksek pozitif ilişki saptandı. Sonuç olarak; atış performansının sadece kuvvet ile ilgili olmadığı oyuncuların teknik yetenekleri ile de yakından ilişkili olduğu tespit edilmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Investigation Of The Relationship Between Upper Extremity Neuromuscular Control and Grip Strength With Shooting Accuracy In Elite Handball Players
2023
Yazar:  
Özet:

In sports such as handball, where the overhead throw is commonly used, athletes must be physically fit to fulfill the requirements of the throw. This fitness includes neuromuscular control, muscle strength, power, flexibility, balance, and agility. The purpose of this study was to investigate the relationship between upper extremity neuromuscular control and grip strength with shooting accuracy in elite handball players. The study was conducted with the participation of 26 male handball players with an average age of 20.23 ± 2.47 years, average body weight of 72.34 ± 8.01 kg, average height of 180.5 ± 5.90 cm, average playing experience of 8.65 ± 2.92 years, and average BMI of 22.1 ± 2.13 kg/m-2. Data collection tools contained a “Personal Information Form,” a “Closed Kinetic Chain Upper Extremity Stability Test (CKCUEST),” a “Shooting Accuracy Test,” and a “Grip Strength Test.” Pearson Correlation Test analyzed the study data from descriptive statistics in the SPSS package program. In all analyses, p<.05 was considered statistically significant. According to the study’s results, no significant correlation was found between hand grip strength, upper extremity neuromuscular control, and strength with shooting accuracy in handball. A high positive correlation was found between dominant hand strength and non-dominant hand strength. As a result, it was determined that shooting performance is not only related to strength but also closely related to the player's technical skills.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Spor Bilimleri Araştırmaları Dergisi

Alan :   Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 251
Atıf : 944
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini