Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 3.033
 İndirme 216
 Sesli Dinleme 7
Tanzimat Sonrası Eğitimde Yeniden Yapılanma
2016
Dergi:  
Route Education and Social Science Journal
Yazar:  
Özet:

Tanzimat’la eğitim şekillenmiştir. Osmanlı eğitimi medreselere dayalı bir sistemdi, vakıflar yolu ile eğitim kurumları oluşturulmuştur. Tanzimat sonrası askeri okullar açılmıştır. İlkokul zorunlu hale getirilmiştir. İlk kez Avrupa’ya öğrenci gönderilmiştir. Fransız ihtilali ile Avrupa’yı etkileyen rüzgârın yayılması Osmanlıyı da etkilemiştir. 1851’de Encümeni Danış (bilim akademisi olarak gösteriliyor) kuruldu. 1857’de Maarifi Umumiye Nezareti (Eğitim Bakanlığı) kurulmuştur. 1867‘de Maarif-i Umumiye Nizamnamesi yayınlanmıştır. Bu dönemde Osmanlının dağılma sürecini engellemek için temel ideoloji “Osmanlıcılık” olmuştur. Yine bu dönemde eğitimin önemi çok daha iyi anlaşılmıştır. Eğitim kurumlarında kademelendirilmeye gidilmiştir. Dilin önemi bu dönemde belirginleşmiştir. Mesleki ve Teknik Eğitimin temelleri atılmıştır. 1879’da kamu görevlileri yetiştirme amacı ile Mülkiye Mektebi açılmıştır. Aynı şekilde bu dönemde “ulus devlet“ anlayışının temeli atılmıştır. Eğitimde yenileşme faaliyeti üniversiteden başlatılmıştır. Kızların ve kadınların eğitimine önem verilmiştir. Ayrıca bu dönemde tarım öğretimi planlanmıştır. Eğitim programları geliştirilmiştir. Tanzimat döneminde devletin yaklaşımının eğitimle dağılmayı engelleyeceği fikri ön plana çıkmıştır. Tanzimat sonrası okullarda zorunlu din dersi kaldırılmış ve gayrimüslimler için zorunlu tutulmamıştır. Tanzimat ile Osmanlı eğitim sistemi modernleşmeye başlamıştır. Bu süreçte bazı yenilikler başarılı olduğu gibi başarısızlığa sebep olan yenilikler de olmuştur.

Anahtar Kelimeler:

Null
2016
Yazar:  
0
2016
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Route Education and Social Science Journal

Alan :   Eğitim Bilimleri; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 2.706
Atıf : 1.291
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini