Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 58
 İndirme 25
Üniversitelerin Stratejik Planlarında İnsan Kaynakları Yetkinlik Analizinin Yeri: Nitel Bir Araştırma
2020
Dergi:  
Turkish Studies Social Sciences
Yazar:  
Özet:

Türkiye’de kamu yönetiminde stratejik planlama, 2003 yılında 5018 sayılı kanun ile düzenlenmiş ve 2006 yılından itibaren kamu kurumlarında kullanılmaya başlanmıştır. O tarihe kadar genellikle işletmecilik alanında yer alan performans, sonuç odaklılık, stratejik düşünme ve stratejik karar alma gibi kavramlar, o tarihten sonra kamu yönetiminde de yaygın şekilde kullanılmaya başlanmıştır. Günümüz örgütleri, sürdürülebilirliği sağlamak, geleceği şekillendirmek, rekabette farklılaşmış üstünlük elde edebilmek için stratejik plan yapmak ve nitelikli insan kaynağına sahip olmak durumundadırlar. Diğer taraftan, iş dünyasının doğurduğu rekabetçi üstünlük mücadelesi, vakıf üniversitelerinin giderek çoğalması, performans, stratejik düşünme ve karar alma, sonuç odaklılık, toplam kalite yönetimi vb. gibi araçların yaygınlaşması, üniversiteleri şirketler gibi yönetmeye zorlamış, stratejik yönetim anlayışı çerçevesinde hareket etmeye yöneltmiştir. Hal böyle olunca, üniversiteler her zaman olduğundan daha fazla performans bazlı yönetilmek ve yetkinliklerle donatılmış beşerî sermaye oluşturmak zorundadırlar. Bu çalışmada, stratejik bir faktör olarak önem kazanan insan kaynakları (İK) yetkinlikleri konusunda üniversitelerin attığı adımların araştırılması amaçlanmıştır. Üniversitelerin kuruluş içi analizler başlığı altındaki, İK yetkinlik analizlerini incelemek amacıyla stratejik planlarına ulaşılmaya çalışılmıştır. 128 devlet üniversitesi çalışmanın evrenini, araştırma sürecinde aktif stratejik planı mevcut olan 104 üniversite de çalışma grubunu oluşturmaktadır. İnsan kaynakları yetkinlik analizlerinin nicel ve nitel verilere dayalı olarak, üniversiteler için Stratejik Planlama Rehberi’nde belirtildiği şekilde, yapılıp yapılmadığı araştırılmış, elde edilen veriler içerik analizine tabi tutularak tema ve kategoriler altında değerlendirilmiştir. Araştırma kapsamındaki üniversitelerin %98’i nicel veri, %7’si de nitel veri analizlerine stratejik planlarında yer verdiği sonucu ortaya çıkmıştır.

Anahtar Kelimeler:

The Place of Human Resources Competence Analysis in the University's Strategic Plans: A Qualitative Research
2020
Yazar:  
Özet:

Strategic planning in the public administration in Turkey was regulated by law No. 5018 in 2003 and began to be used in public institutions since 2006. Until that date, concepts such as performance, result-focused, strategic thinking and strategic decision-making, which were commonly included in the field of business, have since become widely used in public administration. Today’s organizations must make strategic plans to ensure sustainability, shape the future, differentiated competitive superiority, and have qualified human resources. On the other hand, the competitive superiority struggle generated by the business world, the increasing multiplication of the foundation universities, performance, strategic thinking and decision-making, result-focused, overall quality management, etc. The spread of such tools has forced universities to manage as companies, aimed at moving within the framework of strategic management understanding. When that happens, universities have to be managed more performance-based than ever and create human capital equipped with competencies. This study aims to investigate the steps that universities take on the skills of human resources (Human Resources) that gain importance as a strategic factor. Under the headline of institutional analyses, universities have been attempted to their strategic plans to study HR competence analyses. The university of study of 128 state universities, 104 universities, with an active strategic plan available in the research process, also forms a working group. Human resources competence analyses are based on quantitative and qualitative data, as indicated in the Strategic Planning Guide for Universities, researched, obtained data are subject to content analysis and evaluated under themes and categories. The study found that 98% of universities included quantitative data and 7% included qualitative data analysis in their strategic plans.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Turkish Studies Social Sciences

Alan :   Hukuk; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 677
Atıf : 924
Turkish Studies Social Sciences