Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 37
 İndirme 12
Bulanik Ahp ve Topsis Yontemleri̇ni̇n Yoneti̇ci̇ Seci̇m Problemi̇ne Uygulanmasi
2021
Dergi:  
Sosyal Bilimler Araştırmaları Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmanın amacı, tekstil sektöründe faaliyet gösteren firma sahiplerinin Çok Kriterli Karar Verme (MCDM) tekniklerini kullanarak yönetici seçiminde dikkate aldıkları kriterleri belirlemektir. Günümüzün küresel ve rekabetçi piyasa koşullarında şirket sahipleri için yönetici seçimi birden çok kriteri içeren çok değişkenli bir karar verme problemidir. Çalışmanın amacı doğrultusunda ilk olarak yönetici seçiminde kullanılan kriterler literatür taraması ile belirlenmiştir. Belirleyici kriterler esas alınarak uzmanlarla görüşülerek dört ana kriter belirlenmiştir. Bu kriterler iş deneyimi, yönetim becerileri, mesleki yeterlilik ve güven olarak belirlenmiştir. Araştırma kapsamında belirlenen bu dört kriter firma sahipleri tarafından dilsel değişkenler kullanılarak değerlendirilmiştir. Her bir kriterin ağırlığı, dilsel değişkenler aracılığıyla ikili karşılaştırma temelinde Bulanık Analitik Hiyerarşi Süreci (FAHP) tekniği kullanılarak belirlenmiştir. Elde edilen sonuçlara göre tekstil sektöründe yönetici seçimi için en önemli kriterin iş tecrübesi olduğu belirlenmiştir. Daha sonra sırasıyla güven, yönetim becerileri ve mesleki yeterliliğin geldiği tespit edilmiştir. Uygulamanın son aşamasında, bulanık TOPSIS yöntemi kullanılarak bir vaka çalışması ve sonuçların sağlamlığını kontrol etmek için duyarlılık analizi ve karşılaştırmalı analiz gerçekleştirilmiştir. Yöntem sonuçlarının geçerliğini ortaya koymak amacıyla karar problemi bulanık EDAS ve bulanık SAW yaklaşımları ile de analiz edilmiştir. Sonuçta, her bir yöntem sıralama sonucunun benzerlik gösterdiği ve gerçeğe uygun çözümler sunduğu tespit edilmiştir. Bu bakımdan çalışma, tekstil sektöründe profesyonel yönetici seçiminde bulanık EDAS ve bulanık SAW yöntemlerinin yanı sıra bütünleşik bulanık AHP ve TOPSIS yöntemlerini kullandığı için literatüre yeni bir model önerisi sunmaktadır. Tekstil sektöründe uzman görüşlerinin de yardımıyla yapılan çalışma, yönetici seçim sürecinin MCDM teknikleri ile kolaylıkla çözülebildiğini ve bulanık TOPSIS yönteminin mantıklı ve güvenilir sonuçlar ürettiğini göstermiştir

Anahtar Kelimeler:

Application Of Fuzzy Ahp and Topsis Methods For Manager Selection
2021
Yazar:  
Özet:

The purpose of this study is to identify the criteria that are important for company owners operating in textile industry when selecting a manager. In order to determine these criteria, Multi-Criteria Decision Making (MCDM) techniques are uesd. In today's global and competitive market conditions, the selection of managers for company owners is a multivariate decision-making problem involving multiple criteria. In line with the purpose of the study, firstly, the criteria used in the selection of the managers were determined with a literature review. Four main criteria were determined by interviewing experts based on the determinant criteria. These criteria are determined as work experience, management skills, professional competence, and trust. These four criteria determined within the scope of the research were assessed by the company owners using linguistic variables. The weight of each criterion was determined by using the Fuzzy Analytical Hierarchy Process (FAHP) technique based on pairwise comparisons by means of linguistic variables. According to the results, it was determined that the most important criterion for manager selection in the textile industry is work experience. Then it was determined that trust, management skills, and professional competence came respectively. In the final stage of the implementation, a case study was performed using the fuzzy TOPSIS method and a sensitivity analysis and comparative comparison to check the robustness of the results. In order to test the validity of the proposed method, the decision problem is also analyzed with fuzzy EDAS and fuzzy SAW approaches. As a result, it has been determined that each method’s ranking result is similar and offers realistic solutions. From this perspective, the study presents a new model proposal to the literature as it uses the fuzzy EDAS and fuzzy SAW methods as well as the integrated fuzzy AHP and fuzzy TOPSIS methods in the selection of professional managers in textile industry. With the help of expert opinions in the textile sector, the study has shown that the selection of manager process can be easily solved with MCDM techniques and that the fuzzy TOPSIS method generates logical and reliable results

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Sosyal Bilimler Araştırmaları Dergisi

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 640
Atıf : 2.915
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini