Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 17
 İndirme 5
Bütçe Yönetimi Kavramı ve Türkiye’de Bütçe Yönetiminin Başarısının Değerlendirilmesi
2021
Dergi:  
International Journal of Public Finance
Yazar:  
Özet:

Maliye literatüründe yer alan “kamu harcama yönetimi” kavramı bütçe belgesinin içeriği dikkate alındığında dar kapsamlıdır. Bu çalışmanın konusu kamu harcama yönetiminin bütçe yönetimi kavramı ile geniş kapsamlı olarak ele alınması gerektiğidir. Çalışmanın amacı, bütçe belgesinin işlevlerini yerine getirmesinde ve kaynakların etkin kullanılmasında konunun sadece harcama yönü ile değil gelir yönüyle birlikte düşünülmesidir. Ayrıca çalışma ile “bütçe yönetimi” kavramının harcama yönetimi kavramı kadar önemli olduğu ortaya konulmak istenmiştir. Bununla birlikte bütçe yönetimi kavramı aynı zamanda bütçenin hazırlanma ve uygulanma süreçleri ile bir bütündür. Literatürdeki çalışmalara bakıldığında harcama yönetimi kavramına göre bütçe yönetimi kavramı daha az kullanılmaktadır. Bu bağlamda gelir ve giderlerin tahmin edilmesi ile tahmin edilen gelirlere ve giderlere ulaşılması şeklindeki bir anlayışın hakim olduğu görülmektedir. Bütçe tahminler ve tahminlere ulaşılması şeklinde hayata geçirilmektedir. Bu durum “bütçe yönetiminde başarı” olarak ifade edilmektedir. Ancak bu çalışmada bütçe yönetimi kavramı bütçe sürecinin, bütçenin gelir ve harcama yönlerinin, bütçe sisteminin, mali kuralların, planlamanın ve karar alma politikalarının birlikte düşünülerek gerçekleştirilmesini kapsamaktadır. Çalışmada literatürde oldukça az kullanılan bütçe yönetimi kavramının belirtilen bakış açısı altında teorik anlamı ortaya konulmuştur. Bütçe yönetiminde başarı konusu vurgulanmıştır. Bu doğrultuda Türkiye örneği üzerinden gidilmiştir. Bütçe yönetimi bütçenin gelir yönü, bütçe sistemi, planlama ve mali kural kapsamında değerlendirmeye alınmıştır.

Anahtar Kelimeler:

The Concept Of Budget Management and Evaluation Of The Success Of Budget Management In Turkey
2021
Yazar:  
Özet:

The concept of public expenditure management in the finance literature is narrow-scoped when the content of the budget document has taken into account. The subject of this study is that public expenditure management should be handled comprehensively with the concept of budget management. The study aims to consider the issue not only in terms of expenditure but also in terms of income in fulfilling the functions of the budget document and using resources effectively. In addition, it aims to reveal that the concept of budget management is as important as the concept of expenditure management. However, the concept of budget management is also a whole with the processes of preparation and implementation of the budget. When we look at the studies in the literature, the concept of budget management is using less than the concept of expenditure management. In this context, it is seeing that an understanding of estimating income and expenditures and reaching the estimated income and expenses is dominant. The budget is implemented in the form of forecasts and reaching forecasts. This situation is expressed as “success in budget management”. However, in this study, the concept of budget management; covers the realization of the budget process, the revenue and expenditure aspects of the budget, the budget system, fiscal rules, planning, and decision-making policies. in this paper, the theoretical meaning of the concept of budget management, which is rarely using in the literature, has been revealed under the stated perspective. The issue of success in budget management was emphasizing. In this direction, the example of Turkey has been referring. Budget management has been evaluating within the scope of revenue aspect of the budget, budget system, planning, and fiscal rule.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










International Journal of Public Finance

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 128
Atıf : 415
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini