Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 42
 İndirme 10
Türkiye ve Özbekistan’da Ana Dil Eğitiminde Ders Kitapları; Metin Yapıları Üzerine Karşılaştırmalı Bir İnceleme
2023
Dergi:  
Journal of Social and Humanities Sciences Research
Yazar:  
Özet:

Bu araştırmada Türkiye ve Özbekistan’da devlet ilkokullarında ana dil eğitimi derslerinde kullanılan ders kitaplarının karşılaştırmalı olarak incelenmesi amaçlanmıştır. Bu doğrultuda kitaplar, nitel araştırmanın yapısına uygun olarak doküman-materyal incelemesi tekniği ile değerlendirilmiştir. Çalışma sürecinde Türkiye’deki ilkokullarda kullanılan 4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı (MEB) ve Özbekistan’daki ilkokullarda kullanılan Özbek Dili 4. Sınıf Ders Kitabı (O’zbek Tili 4- Sinfi Uchun Darslik) araştırma materyali olarak belirlenmiştir. Araştırma materyali olarak belirlenen İlkokul 4. Sınıf Türkçe Dersi kitabına Türkiye Cumhuriyeti Millî Eğitim Bakanlığı Eğitim Bilişim Ağından; Özbek Dili 4. Sınıf Ders Kitabına Özbekistan Cumhuriyeti Halk Eğitimi Bakanlığı Cumhuriyet Çocuk Kütüphanesi (O‘zbekiston Respublikasi Xalq Ta'limi Vazirligi Respublika Bolalar Kutubxonasi) e-kitaplığından erişilmiştir. Araştırma sürecinde ders kitaplarında yer alan metinler, yapıları açısından sınıflandırılmıştır. Bu doğrultuda ders kitaplarında yer alan hikâye edici, bilgilendirici ve şiir yapısındaki metinler, yapıları ve türleri açısından sıklık ve frekans değerleri ile tasnif edilmiştir. Ders kitaplarının incelenmesi sürecinde her bir metin araştırmacılar tarafından ayrı ayrı incelenmiş ve tasnif edilmiştir. Değerlendirme sonucunda metin sayısı açısından Özbekistan’da kullanılan ders kitabına göre Türkiye’de kullanılan ders kitabında daha fazla metne yer verildiği görülmüştür. Diğer taraftan Türkiye’de kullanılan dördüncü sınıf Türkçe ders kitabında yapı açısından metinlerin eşit dağıldığı görülürken, Özbekistan’da kullanılan dördüncü sınıf ders kitabında bilgilendirici ve şiir metin yapılarının hikâye edici metin yapısına göre daha fazla yer verildiği kaydedilmiştir. Ayrıca iki ülke ders kitaplarındaki metin yapıları, türlere göre incelendiğinde ise Türkiye’de kullanılan Türkçe ders kitabında hikâye edici metin yapısında çok çeşitli türlerde metinlere yer verilirken Özbekistan’da kullanılan ders kitabında hikâye edici metin yapısının çeşitliliğinin daha az olduğu belirlenmiştir.

Anahtar Kelimeler:

In Turkey and Uzbekistan, The Teaching Books In The Mother Tongue Education; A Review To Be Accepted On The Methins
2023
Yazar:  
Özet:

This study aims to compare the curriculum books used in the main language training courses in the public primary schools in Turkey and Uzbekistan. In this direction, books have been evaluated by the document-material examination technique in accordance with the structure of the quality research. 4 in the primary school in Turkey. Class Turkish Curriculum (MEB) and Uzbek language used in primary schools in Uzbekistan 4. The Class Curriculum (O'zbek Tili 4- Sinfi Uchun Darslik) is defined as research material. The research material is defined as the 4th. Class Turkish lesson book from the Ministry of Education of the Republic of Turkey Education Information Network; Uzbek Language 4. The classbook is accessed from the e-book of the Republic Children's Library of the Ministry of Public Education of the Republic of Uzbekistan. The text contained in the curriculum books in the research process is classified in terms of their structures. In this direction, the texts, structures and types in the narrative, informative and poetic structure contained in the curriculum books are classified by frequency and frequency values. During the study of the curriculum books, each text was studied and classified separately by the researchers. The assessment resulted in the number of texts in Uzbekistan according to the curriculum used in Turkey that more texts were included. On the other hand, in the fourth class Turkish curriculum used in Turkey it is seen that the texts are equally distributed in terms of structure, while in the fourth class curriculum used in Uzbekistan it is recorded that the information and poetic text structures are given more place than the narrative text structure. In addition, the text structures in the two countries curricula books, when studied according to the types, in the Turkish curriculum used in Turkey in the narrative text structure in many different types of texts are included, while in the curriculum used in Uzbekistan it is determined that the diversity of narrative text structure is less.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Journal of Social and Humanities Sciences Research

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 2.160
Atıf : 21
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini