Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 38
 İndirme 14
Özyaşam Gerçekliğinden Kurgusal Gerçekliğe Yiğit Okur’un Romanları
2020
Dergi:  
Bartın Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Türk romanında 1990 sonrasında yayımladığı eserlerle adını duyuran Yiğit Okur (1934-2016), kendinden önceki birikimi romanlarında ince çizgilerle işleyebilen bir yazar olarak edebiyat sahasında yerini almıştır. Yazarın klasik kurgu anlayışıyla yazdığı romanlarının yanında modernist teknikleri kullanarak yazdığı romanları da mevcuttur. Farklı tekniklerle yazdığı romanlarında dikkat çeken hususlardan biri otobiyografik unsurlara fazlaca yer vermesidir. Bu anlatım tarzı en çok, yazarın çocukluk yıllarından başlayıp hayatının her döneminde iz bırakan kişilerin kurgusal anlamda yeniden yaratıldığı başkişi veya yardımcı kişiler üzerinden görülmektedir. Otobiyografik gerçeklik, sadece şahıs kadrosunu değil, romanlarındaki zaman, mekân, çeşitli durum veya olguların yaratılmasında da önemli hareket noktalarından birini teşkil etmektedir. Yiğit Okur’un özellikle ilk romanında yoğun bir şekilde kullandığı, sonraki romanlarında rahatlıkla izleri görülebilecek otobiyografik bellek yolculukları, sadece yazarın yaşantısına değil, yakın dönem Türkiye’sinin siyasal ve toplumsal yaşamında iz bırakan olaylara da temas etmektedir. Yazarın dokuz romanında da kişisel ve toplumsal tarihin gerçekliği ile kurgusal gerçekliğin çoğu zaman iç içe geçtiği görülür. Bilhassa 1940 ile 1960 yılları arasındaki sosyo-politik sorunlar ve yazarın tanıklıklarının kurgusal yaratımı tetiklediği söylenebilir. Romanların genelinde; özellikle Demokrat Parti dönemi, Kıbrıs sorunu, Yunanistan ile Türkiye arasındaki gerginlikler ve komünizmin Türkiye’deki etkileri, özyaşamsal gerçeklikle iç içe aktarılır. Bu makalede Yiğit Okur’un roman dünyasının oluşumunda önemli etkisi olan otobiyografik unsurlar tespit edilmeye çalışılacaktır.

Anahtar Kelimeler:

From The Reality To The Reality Of The Novel.
2020
Yazar:  
Özet:

Yiğit Okur (1934-2016), who announced his name with his works published in the Turkish novel after 1990, took his place in the literary field as a writer who was able to work with subtle lines in his previous accumulated novels. In addition to the novel that the author wrote with the classical fiction understanding, there are also novels he wrote using modernist techniques. One of the points that attracts attention in his novels with different techniques is that he gives too much place to autobiographical elements. This narrative style is often seen by the writer’s childhood years and the people who leave traces in every phase of his life in the fictional sense re-created or assisted by others. Autobiographical reality is not only the person's staff, but also one of the important movements in the creation of time, space, various situations or events in their novels. The autobiographical memory trips, which Yiğit Okur used especially intensely in his first novel, which can be easily seen in his subsequent novels, are not only in touch with the writer's life, but also with the events that have left traces in the political and social life of the recent period of Turkey. In the author’s nine novels, the reality of personal and social history and the fictional reality often come inside. In particular, it can be said that the socio-political problems between the 1940s and the 1960s and the writer's testimonies triggered fictional creation. In all the novels, especially the Democratic Party period, the issue of Cyprus, the tensions between Greece and Turkey and the influences of communism in Turkey are translated into the inner reality. In this article we will try to identify autobiographical elements that have an important impact on the formation of the novel world of Yiğit Okur.

Anahtar Kelimeler:

2020
Yazar:  
Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler




Bartın Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 142
Atıf : 378
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini