Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 12
 İndirme 8
Xvııı. Yüzyılda Osmanlı Devleti’nde Yaşanan İç Göçlere Değinen Islahatnâmelere Eleştirel Bir Bakış
2022
Dergi:  
Karadeniz Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Sosyal Bilimler Dergisi
Yazar:  
Özet:

Osmanlı Devleti’nde yaşanan iç göçlere dair araştırmalarda birincil kaynak olarak arşiv belgeleri ele alınırken kroniklerde ise bu önemli sosyal gelişmeye dair oldukça sınırlı bilgi bulunmaktadır. Ancak muasırların kaleme aldığı ıslahatnâme türündeki eserler, eleştiriye açık olmakla birlikte, bu konuda başvurulabilecek birincil kaynaklar arasındadır. Özellikle göçün nedenleri üzerine yapılan araştırmalara bakıldığında, reayanın arşiv belgelerine yansıyan şikâyetleri ile yazarların bahsetmiş oldukları göç nedenlerinin büyük ölçüde örtüştüğü görülmektedir. Bu çalışmada da Osmanlı tarihi araştırmacıları için göç konusunda ıslahatnâmelerin önemine dikkat çekmek amaçlanmıştır. Bu nedenle XVI. yüzyıldan başlayarak XVIII. yüzyıl sonuna kadar olan üç asırlık döneme ait, toplamda 15 eser incelenmiştir. Bu inceleme sonucunda, yazarların tespit ettikleri aksaklıklara dair genel olarak bir görüş birliğinde oldukları görülmüştür. Dolayısıyla iç göçe dair belirttikleri nedenler ve önerdikleri çareler, beş konu başlığı altında tasnif edilerek ele alınmış, arşiv belgeleri ve mevcut literatür doğrultusunda değerlendirilmiştir.

Anahtar Kelimeler:

A Critical View Of The Islahatnames On Internal Migrations In The Ottoman State In The 18th Century
2022
Yazar:  
Özet:

While archival documents are considered the primary source of research on internal migrations in the Ottoman Empire, there is limited information in the chronicles about this important social issue. However, the writings of contemporary islahatnâme writers, although open to criticism, are also a primary source on this subject. When migration studies are examined, it is seen that the complaints of reaya and the migration reasons discussed by the writers in the archives overlap to a large extent. This study aims to highlight the significance of migratory reforms for Ottoman historians. For this purpose, a total of 15 works dating from the 16th century to the end of the 18th century were reviewed. As a result of this review, it was seen that the writers shared a common understanding of the issues they discussed. In this direction, the reasons and solutions for internal migration suggested by these writers were classified under five headings and evaluated in line with archival documents and existing studies.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Karadeniz Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Sosyal Bilimler Dergisi

Alan :   Filoloji; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 184
Atıf : 582
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini