Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 12
 Görüntüleme 125
 İndirme 58
2018 Türkçe Dersi Öğretim Programı Bağlamında Hazırlanan Ortaokul Türkçe Ders Kitaplarına Yönelik Öğretmen Görüşleri
2019
Dergi:  
Avrasya Uluslararası Araştırmalar Dergisi
Yazar:  
Özet:

Türkçe dersinin temel amacı öğrencilere anadili bilinci kazandırarak Türkçeyi etkili bir biçimde kullanmalarını sağlamaktır. Bu amacı gerçekleştirmek için kullanılan temel öğretim araçlarının başında ders kitapları gelir. Ülkemizde 2018 yılında Türkçe Desi Öğretim Programı çağın gereklerine göre güncellenmiştir. Buna bağlı olarak 2018-2019 eğitim öğretim yılında yeni ders kitapları basılmış ve okutulmaya başlamıştır. Bu çalışmada 2018 Türkçe Dersi Öğretim Programı’na göre hazırlanmış ortaokul Türkçe ders kitaplarına yönelik öğretmen görüşleri araştırılmaktadır. Böylece yeni basılan ders kitaplarının uygulama süreci hakkında bir bakış açısı oluşturmak amaçlanmaktadır. Araştırmada nitel araştırma yöntemi kullanılmış ve araştırma verileri yarı yapılandırılmış görüşme formu ile toplanmıştır. Araştırmanın örneklemi Kayseri merkez ilçelerinde görev yapan 12 Türkçe öğretmenidir. Araştırma neticesinde elde edilen veriler içerik analizi ile çözümlenmiştir. Araştırma sonucuna göre öğretmenler kitaplarda okuma anlama ve yazma etkinliklerini yeterli görürken dinleme ve konuşma etkinliklerini yetersiz bulmaktadır. Ayrıca öğretmenler metin seçimi, öğrenci seviyelerinin gözetilmemesi, metinlerin sınıf düzeylerinde tekrarı gibi konularında kitaplara eleştiri getirmektedir. Görüşme yapılan öğretmenler ders kitaplarının daha nitelikli hale gelmesi için öğrencilerin ilgisini çekecek metinlere yer verilmesi, dinleme ve konuşma becerilerinin geliştirilmesine dönük etkili ve yeterli düzeyde etkinliğin bulunması, kitapların zengin bir görsel içeriğe sahip olması, metinlerin öğrenci seviyelerine uygun seçilmesi, daha çok deyim ve atasözü çalışmasına yer verilmesi, öğretmen kılavuz kitaplarının yeniden basılması gibi öneriler sunmuştur.

Anahtar Kelimeler:

2018 Turkce Dersi̇ Ogreti̇m Programi Baglaminda Hazirlanan Ortaokul Turkce Ders Ki̇taplarina Yoneli̇k Ogretmen Gorusleri̇
2019
Yazar:  
Özet:

The main objective of the Turkish course is to ensure that students use Turkish in an effective way by acquiring maternal consciousness. In the beginning of the basic teaching tools used to this goal comes the lesson books. In 2018 the Turkish Desi Teaching Program was updated according to the needs of the age. As a result, in the 2018-2019 educational year, new curricula books have been printed and started to be read. In this study, the teachers’ opinions on the secondary school Turkish lesson books prepared according to the 2018 Turkish lesson teaching program are investigated. Thus, it is intended to create a perspective on the application process of the newly printed curriculum books. The research method is used and the research data is collected with a semi-configured interview form. The examples of the study are 12 Turkish teachers who work in the Kayseri central districts. The data obtained from the research was analyzed by content analysis. The research finds that teachers find their listening and speech activities insufficient while reading and writing activities are sufficient in books. Also, teachers bring criticism to books on topics such as the selection of text, the non-observation of student levels, the repetition of texts at class levels. The teachers interviewed presented recommendations such as putting in the text that will attract the students’ interest to get the lesson books more qualified, having an effective and sufficient level of activity towards the development of their listening and speech skills, having the books a rich visual content, choosing the texts in accordance with the student levels, putting in more speech and speech studies, re-printing the teaching guidelines.

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler


Avrasya Uluslararası Araştırmalar Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Mimarlık, Planlama ve Tasarım; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 956
Atıf : 2.042
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini