Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 42
 İndirme 9
Osmanlı-rus Savaşı'nda Romanya ve Kuzey Dobruca Sorunu (1877-1878)
2021
Dergi:  
Karadeniz Araştırmaları Enstitüsü Dergisi
Yazar:  
Özet:

Dobruca Romanya ve Bulgaristan sınırında bulunan ve etnik çeşitliliği nedeniyle birçok yazar tarafından “ırkların sıra dışı mozaiği”, “etnik Babil”, “Doğu’nun minyatürü” ve “karşılaştırmalı etnoloji için muhteşem bir laboratuvar” gibi kavramlarla adından bahsedilen bölgedir. Kuzey ve Güney Dobruca tanımlamasıyla iki kısma ayrılmıştır. Rusya Çarlığı, 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı’nda Osmanlı Devleti’nin yenilmesi üzerine, savaştaki yardımları sebebiyle Romanya’ya Kuzey Dobruca topraklarını vermiş, karşılığında Besarabya’yı istemiştir. Romanya yönetimi Besarabya’yı Ruslara vermemek için direnmiş, uzun süren siyasal tartışmalara girmiş, ancak savaş sonrası imzalanan Berlin Antlaşmasıyla bölgeyi bırakmak ve Kuzey Dobruca ile yetinmek zorunda kalmıştır. Romanya, Kuzey Dobruca’nın etnik ve dini çeşitliliğini dikkate alarak yeni düzenlemelere gitmiştir. Tatar, Romen, Türk ve Bulgar nüfusunun önemli miktarda olduğu bölgenin entegrasyonu için gerekli görülen yasaları çıkartmıştır. Dobruca’da yaşayanların refah düzeyinin artırılması, vatandaşlık ve mülkiyet haklarının verilmesi, inanç ve ibadetlerini özgürce yerine getirmesi için kolaylıklar göstermiştir.

Anahtar Kelimeler:

The Romanian and Northern Dobruca Problem In The Ottoman-russian War (1877-1878)
2021
Yazar:  
Özet:

Dobruca is a region located on the border between Romania and Bulgaria and referred to by many authors because of its ethnic diversity with concepts such as "exceptional mozaic of races", "ethnic Babylon", "the Minyatour of the East" and "a great laboratory for comparable ethnology". It is divided into two parts by the definition of North and South Dobruca. On the defeat of the Ottoman State in the 1877-1878 Ottoman-Russian War, the Tsar of Russia gave Romania the territory of the northern Dobruca because of the aid in the war, and in return requested Besarabia. The Romanian government resisted not to give Bessarabia to the Russians, entered long-term political debates, but was forced to leave the region with the Berlin Treaty signed after the war and satisfy with the Northern Dobruca. Romania has gone to new regulations, taking into account the ethnic and religious diversity of the Northern Dobruca. Tatar, Romanian, Turkish and Bulgarian have adopted the laws that are considered necessary for the integration of the region where the population is significant. The increase in the level of well-being of the inhabitants in Dobruca has shown facilities for the granting of citizenship and property rights, and for freely fulfilling their beliefs and worship.

Anahtar Kelimeler:

0
2021
Yazar:  
Özet:

Dobruca; Romanya ve Bulgaristan sınırında bulunan ve etnik çeşitliliği nedeniyle birçok yazar tarafından “ırkların sıra dışı mozaiği”, “etnik Babil”, “Doğu’nun minyatürü” ve “karşılaştırmalı etnoloji için muhteşem bir laboratuvar” gibi kavramlarla adından bahsedilen bölgedir. Kuzey ve Güney Dobruca tanımlamasıyla iki kısma ayrılmıştır. Rusya Çarlığı, 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı’nda Osmanlı Devleti’nin yenilmesi üzerine, savaştaki yardımları sebebiyle Romanya’ya Kuzey Dobruca topraklarını vermiş, karşılığında Besarabya’yı istemiştir. Romanya yönetimi Besarabya’yı Ruslara vermemek için direnmiş, uzun süren siyasal tartışmalara girmiş, ancak savaş sonrası imzalanan Berlin Antlaşmasıyla bölgeyi bırakmak ve Kuzey Dobruca ile yetinmek zorunda kalmıştır. Romanya, Kuzey Dobruca’nın etnik ve dini çeşitliliğini dikkate alarak yeni düzenlemelere gitmiştir. Tatar, Romen, Türk ve Bulgar nüfusunun önemli miktarda olduğu bölgenin entegrasyonu için gerekli görülen yasaları çıkartmıştır. Dobruca’da yaşayanların refah düzeyinin artırılması, vatandaşlık ve mülkiyet haklarının verilmesi, inanç ve ibadetlerini özgürce yerine getirmesi için kolaylıklar göstermiştir.

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler
Karadeniz Araştırmaları Enstitüsü Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 170
Atıf : 265
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini