Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 7
 İndirme 4
Yeşil Ekonomide İklim Adaletinin ve Yoksulluğun Birlikte Ele Alınması Üzerine Bir İnceleme
2022
Dergi:  
Yönetim Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Antropojenik etkenlerle ekosistemlerin tahrip edilmesinin önemli bir sonucu olarak: iklim değişikliği, aşırı hava olayları, doğal kaynak kıtlığı, verimli toprakların azalması, gıda ve enerji krizleri karşı karşıya kaldığımız önemli sorunlardan birkaçıdır. Bu unsurlar, mevcut kalkınma yaklaşımlarında, ekolojiyi dikkate alan paradigma değişikliğini zorlar niteliktedir. Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP), yeşil ekonomiyi çevresel riskleri ve ekolojik kıtlıkları büyük ölçüde azaltırken, insan refahını ve sosyal eşitliği geliştiren bir ekonomi olarak tanımlamaktadır. Yeşil ekonomi, yalnızca verimlilik ve ekosistemin gözetilmesini değil aynı zamanda adil bir sisteme vurgu yapmaktadır. Adaletin ise yeşil ekonomi anlamında enerjinin verimli üretilmesi/kullanılması, düşük karbon salımı, istihdam ve gelirin toplumsal dağılımının yanında ulusal ve uluslararası eşitliğin kapsayıcı olması durumlarını içerdiğini ifade edebiliriz. Bu kapsamda çalışmamızın amacı yeşil ekonominin içeriğinin ve uygulamalarının iklim adaleti ve yoksulluk özelinde değerlendirilmesini ortaya koymaktır. Çalışmada, literatür taraması ve edinilen veriler ışığında, betimsel analiz yöntemi kullanılacaktır. Çalışmamızın sorunsalı doğrultusunda bulgularımız yeşil ekonomik dönüşümün geliştirilmesinde ve uygulanmasında iklim adaleti, ülkelerin uyum kapasitelerinin ve kırılganlıklarının ortaya konulmasında önemli bir ölçek sağlayabilecektir. İklim krizinin yaşanmasında en az sorumluluğa sahip olanların, iklim değişikliğinin sonuçlarından ilksel olarak etkilenen veya etkilenecek olması özelindeki adaletsizlikler değerlendirilmelidir. İklim adaletinin işlerlik kazanmasında yeşil ekonomi mali teşvikler, vergi reformu, karbon piyasası, enerji alternatifleri, eko-etiketleme ve uluslararası yardımlar açısından katkılar sunabilecektir. Yoksullar ise genellikle iklim değişikliğinden yerel çevresel zararın ve doğal kaynakların bozulmasının getireceği etkilerden, sosyal koruma ve başa çıkma kapasitelerinin yetersizliği nedeniyle ilksel olarak etkilenebilmektedir. Yeşil ekonomi içerisinde yoksulluğun azaltılmasına yönelik uygulamaya konulan veya konulabilecek politikaların, doğal varlıkları tahrip etmeden, kalkınmada yoksulları dikkate alan bir yaklaşımla değerlendirilmesi gerekmektedir. Çoğunlukla çevresel sermayeye bağımlı olan ve buradaki dönüşümlerden en hızlı etki gören yoksullar ekosistemlerin korunması, yeşil tarım ve iş alanlarından olumlu biçimde etkilenebileceklerdir. Fakat yeşil ekonominin daha az karbon için yüksek teknolojiyi benimsediği durumlarda yoksulların emek yoğun istihdam alanları negatif yönde etkiye maruz kalabilecektir.

Anahtar Kelimeler:

A Review On Climate Justice and Poverty Together In The Green Economy
2022
Yazar:  
Özet:

As an important consequence of the destruction of ecosystems by anthropogenic factors: climate change, extreme weather events, scarcity of natural resources, reduction of fertile lands, and food and energy crises are some of the important problems we face. These factors force a paradigm shift in current development approaches that take into account ecology. The United Nations Environment Program (UNEP) defines the green economy as an economy that improves human well-being and social equity while greatly reducing environmental risks and ecological scarcity. The green economy emphasizes not only efficiency and the care of the ecosystem, but also a fair system. On the other hand, justice means a green economy; we can state that it includes the efficient production/use of energy, low carbon emissions, employment and social distribution of income, as well as inclusive national and international equality. In this context, our study aims to reveal the evaluation of the content and practices of the green economy in terms of climate justice and poverty. In the study, the descriptive analysis method will be used in light of the literature review and the data obtained. Our finding is NGS is in line with the problem of our study; In the development and implementation of green economic transformation, climate justice will provide an important scale in revealing the adaptation capacities and vulnerabilities of countries. Injustices should be evaluated in particular that those who have the least responsibility for the climate crisis will be or will be primarily affected by the consequences of climate change. Greece's greenery in the functioning of climate justice; will be able to contribute in terms of financial incentives, tax reform, carbon market, energy alternatives, eco-labeling, and international aid. The poor, on the other hand, are mamayberimarily affected by the effects of climate change, local environmental damage, and degradation of natural resources, as well as the inadequacy of their social protection and coping capacities. In the green economy; Policies that have been or can be implemented to reduce poverty should be evaluated with an approach that takes into account the poor in development, without destroying natural assets. The poor, who are mostly dependent on environmental capital and most affected by the transformations therein; will be positively affected by the protection of ecosystems, green agriculture, and jobs. However, in cases where the green economy adopts high technology for less carbon, the labor-intensive employment areas of the poor may be negatively affected. 

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Yönetim Bilimleri Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 940
Atıf : 9.098
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini