Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 54
 İndirme 14
Tarife Dışı Engel Olarak Prosedürel Uygulamaların Gelişmiş ve Gelişmekte Olan Ülkeler Açısından Karşılaştırılması
2021
Dergi:  
Turkish Studies Economics, Finance, Politics
Yazar:  
Özet:

Dünyada dış ticaretin serbestleştirilmesine yönelik çalışmaların temelini 1947 yılında imzalanan ve bugün Dünya Ticaret Örgütü’nün kapsamında yer alan Gümrük Tarifeleri ve Ticaret Genel Anlaşması oluşturmaktadır. Gerek bu anlaşmanın maddeleri gerekse Dünya Ticaret Örgütü dünyadaki uluslararası ticaretinin önündeki engellerin kaldırılarak serbestleşmesi amacıyla politikalar geliştirmekte ve çalışmalar yapmaktadır. Dünyada dış ticaretin serbestleşmesi için uluslararası ticarette tarifeler dışındaki her türlü engelin kaldırılması amaçlanmaktadır. Tüm bu çalışmalara rağmen dünya ülkelerinde dış ticaret engeli olarak tarifeler dışında birçok engel bulunmaktadır. Bunlar arasında gümrüklerde uygulanan firmalara gerek maliyet olarak yansıyan gerekse zaman kaybına neden olan prosedür uygulamalar da yer almaktadır. Bu çalışmada gümrük prosedürlerinin gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde etkinliği değerlendirilmiş ve tarife dışı engel olarak gümrük prosedürleri için geçen süreler karşılaştırılmıştır. Bunun için BRICS ülkeleri olan Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika’da gümrükte geçen süreler ABD ve Avrupa Birliği ülkelerinde geçen sürelerle grup ortalamaları alınarak karşılaştırılmıştır. Ayrıca prosedürel uygulamaların etkinliğini değerlendirmek için de Dünya Ekonomi Forumu Küresel Rekabet Raporu verilerinden yararlanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre dünyada gelişmiş ülkelerde gümrük prosedürlerinin daha etkin olduğu gelişmekte olan ülkelerde ise gelişmiş ülkelere kıyasla daha düşük etkinlikte olduğu görülmektedir. Ayrıca gümrüklerde uygulanan prosedürler nedeniyle geçen süreler maliyet oluşturan bir unsur olarak değerlendirilmektedir ve bu süreler gelişmekte olan ülkelerde gelişmiş ülkelere kıyasla oldukça yüksek düzeylerdedir. Dünya Bankası verilerine göre ihracat için gümrük uyumu süresi Brezilya’da 49 saat, Çin’de 21 saat, Hindistan’da 52 saat, Rusya’da 66 saat, ABD’de 2 saattir. Aynı veriler ithalat açısından değerlendirildiğinde ise ABD’de 2 saat, Rusya’da 30 saat, Hindistan’da 65 saat, Çin’de 36 saat süre geçmektedir. Firmalar için gümrüklerde geçirilen bu süreler ek maliyet de oluşturmaktadır. Tüm dünyada dış ticaretin serbestleştirilmesi amaçlanırken tarife dışı kullanılacak engellerin ortadan kaldırılması ve gümrük prosedürlerinin azaltılarak etkin hale getirilmesi büyük önem taşımaktadır. Bu noktada gümrük prosedürlerinin etkin hale getirilmesi ve gümrüklerde prosedürel uygulamalar için geçen sürelerin azaltılmasına yönelik çalışmalar yapılmalıdır.

Anahtar Kelimeler:

Null
2021
Yazar:  
0
2021
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler




Turkish Studies Economics, Finance, Politics

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 467
Atıf : 367
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini