Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 4
Yasli Bireylerin Fiziksel Aktivite Engellerinin İncelenmesi
2023
Dergi:  
CBÜ Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Araştırmada, yaşlı bireylerin fiziksel aktivite engellerini tespit etmek ve elde edilen verilerin cinsiyet, kronik hastalığa sahip olma durumu ve beden kütle indeksi (BKİ) ile ilişkisini incelemek amaçlanmıştır. Araştırmanın evrenini, İzmir’de yaşayan 65 yaş ve üzerindeki bireyler, örneklemini ise bu bireylerden çalışmaya katılmak için gönüllü olan yaş ortalamaları 70,75±6,15 olan, 221 kadın, 294 erkek olmak üzere toplam 515 katılımcı oluşturmaktadır. Yaşlı bireylerin, fiziksel aktivite engelleri, Fiziksel Aktivite Engelleri Ölçeği ile belirlenmiştir. Veriler SPSS 26.00 programı ile analiz edilmiştir. Tüm testler için anlamlılık düzeyi (p<.05) olarak alınmış ve anlamlı çıkan sonuçların etki büyüklükleri eta kare (η2) ile değerlendirilmiştir. Verilerin analizinde, cinsiyet ve kronik hastalığa sahip olma durumu değişkenleriyle ölçek alt boyutlarının toplam puanı arasındaki farkı tespit etmek için MANOVA, katılımcıların boy uzunluğu ve vücut ağırlığı değerleriyle hesaplanan BKİ ile ölçek alt boyutlarının toplam puanı arasındaki ilişkiyi değerlendirmek için partial (kısmi) korelasyon analizi kullanılmıştır. Analizler sonucunda cinsiyet değişkeni ile ölçeğin alt boyutlarının toplam puanı arasındaki fark incelendiğinde, kişisel ve fiziksel çevre engelleri alt boyutlarında kadınların lehine, kronik hastalığa sahip olma değişkeni incelendiğinde, tüm alt boyutlarda kronik hastalığa sahip olan katılımcıların lehine anlamlı farklar bulunmuştur. BKİ ve fiziksel aktivite engelleri arasında anlamlı ilişki bulunmamıştır. Sonuç olarak, kadın ve kronik hastalığa sahip olan yaşlıların fiziksel aktivite engellerinin daha fazla olduğu ortaya koyulmuştur ve özellikle bu gruplarda yer alan yaşlı bireylerde fiziksel aktivite engellerini azaltmaya yönelik müdahalelerin yapılmasının faydalı olacağı düşünülmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Examination Of Physical Activity Barriers Of Elderly Individuals
2023
Yazar:  
Özet:

In the study, it was aimed to determine the physical activity barriers of the elderly and to examine the relationship of the obtained data with gender, having a chronic disease and body mass index (BMI). The population of the research consists of individuals aged 65 and over living in Izmir, and the sample consists of a total of 515 participants, 221 women and 294 men, with an average age of 70.75±6.15, who volunteered to participate in the study. Physical activity disabilities of elderly individuals were determined with the Physical Activity Disabilities Scale. Data were analyzed with SPSS 26.00. The significance level was taken as (p<.05) for all tests and the effect sizes of the results that were significant were evaluated with eta square (η2). In the analysis of the data, MANOVA was used to determine the difference between the variables of gender and chronic disease and the total score of the scale sub-dimensions, and partial (partial) correlation analysis was used to evaluate the relationship between the BMI calculated by the participants' height and body weight values and the total score of the scale sub-dimensions. As a result of the analyzes, when the difference between the gender variable and the total score of the sub-dimensions of the scale was examined, significant differences were found in favor of women in the sub-dimensions of personal and physical environmental barriers, and when the variable of having a chronic disease was examined, there were significant differences in favor of the participants with chronic diseases in all sub-dimensions. There was no significant relationship between BMI and physical activity barriers. As a result, it has been revealed that women and the elderly with chronic diseases have more physical activity barriers, and it is thought that it would be beneficial to make interventions to reduce physical activity barriers, especially in elderly individuals in these groups.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








CBÜ Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi

Alan :   Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 318
Atıf : 1.617
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini