Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 31
 İndirme 8
Sıddîk (ö. 1828) ve Dîvânçe’si
2020
Dergi:  
RumeliDe Dil ve Edebiyat Araştırmaları Dergisi
Yazar:  
Özet:

Doğum tarihi ve yeri bilinmeyen şair Sıddîk Ali Baba, 1828 senesinde Bursa’da vefat etmiştir. Kayıtlara göre, günümüzde herhangi bir binası kalmayan Bursa Mevlevihanesi’nin haziresinde, Şeyh Cünûnî Dede’nin kabri yakınlarında medfundur. Leylâ Hanım vefatı için bir tarih manzumesi yazmıştır. Sıddîk, Nakşibendî ve Mevlevi olduğu için “Baba” olarak anılmaktadır. Mesleği ve meşguliyetini bilmediğimiz şaire mahlasını Hoca Neş’et Efendi vermiştir. Elimizdeki tek eseri Dîvânçe’sidir. Bu eser İstanbul Üniversitesi Nadir Eserler Kütüphanesi T2863 numarada kayıtlıdır. Kaynaklarda ve kataloglarda Sıddîk mahlasını kullanan Meşrebzâde Mehmed Efendi’ye isnat edilmiştir. Bu yazma nüshadan hareketle hazırlanan yüksek lisans tezine göre Sıddîk’in 81 (5’i tarih şiirleri içinde) gazel, 29 tarih şiiri (22’si kıta, 5’i gazel, 2’si mısra) ve 2 müfredi bulunmaktadır. Divan şiirinde az kullanılan bir vezin olan müfâ‘aletün müfâ‘aletün müfâ‘aletün müfâ‘aletün kalıbıyla bir gazeli vardır. Hoca Neş’et ve Behcet Efendi’ye nazireleri olan Sıddîk’in bir naat-gazeli Leylâ Hanım tarafından tahmis edilmiştir. Mükerrer cinas örneği olarak yazdığı iki gazel hayli dikkat çekicidir. Şairin beş yerde şiirimizde az rastlanan bir şekilde beytin ilk mısraında kelimeleri bölerek ikinci mısraya taşıdığı görülmektedir. Sıddîk’in tarih manzumeleri içinde doğum-düğün-vefat hadiseleriyle ilgili olanlar bulunduğu gibi önemli hadiselere düşürülmüş tarihleri içerenler de vardır. 1223/1808-09 tarihinde Bursa’da çıkan bir yangın ile 1227/1812’de Bursa Ulu Cami’ye II. Mahmud’un bir hat levhasının asılması üzerine yazılan iki kıta bunlardandır.

Anahtar Kelimeler:

Siddîk Is. 1828 – The Dîvânce
2020
Yazar:  
Özet:

Unknown date and place of birth poet Siddik Ali Baba died in 1828 in Bursa. According to records, in June of the Bursa Mevlevihanesi, which today has no building left, the Sheikh Cünûnî Dede's grave is medfunded. She has written a story for her death. He is called “Father” and “Father” because he is a “Father” and “Father”. We know the work and the work of the master who we do not know. The only thing we can do is to have a DIVANCE. This work is registered in the Library of Rare Works of the University of Istanbul T2863. In the sources and catalogues, Siddîk has been used by Mehmed Efendi in Meşrebzâde. According to the master's thesis prepared by movement from this writing, Siddik has 81 (5 in history poems) gazel, 29 history poems (22 on the continent, 5 on the gazel, 2 on the Egypt) and 2 mufredi. The poem is a poem of the poem of the poem of the poem of the poem of the poem of the poem. He is the one who gives righteousness to the Lord and the one who gives righteousness to the Lord and the one who gives righteousness to the Lord. The two gazels written as an example of MUKERRER CINAS are very remarkable. The poet in five places in our poem, in a little found way, is seen in the first verse of Beytin by dividing the words into the second verse. In the history of Siddîk, there are also those that contain dates reduced to important events as those that are related to birth-wedding-death events. 1223/1808-09 with a fire in Bursa in 1227/1812 to Bursa Ulu Cami II. These are two continents that are written on the hang of a line sheet by Mahmud.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








RumeliDe Dil ve Edebiyat Araştırmaları Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 2.656
Atıf : 2.553
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini