Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 61
 İndirme 34
 Sesli Dinleme 2
Çomakdağ ve Soğanlı Bez Bebeklerin Estetik Değerlendirilmesi
2017
Dergi:  
Journal of Social and Humanities Sciences Research
Yazar:  
Özet:

Oyuncak kavramının tarihte tam olarak nasıl ortaya çıktığı belirsizlikler içermektedir. İnsanlar doğayı taklit etme çabası ile kendi benzerlerini mağaralara yapmışlardır. Ayrıca farklı malzemelerden küçük üç boyutlu figürlerini de yapmışlardır. Bu figürler dinsel tapınma amaçlı kullanımdan doğmuşsa da, zaman içinde oyuna dönüşmüştür. İnsan figürlerinin yanı sıra hayvan figürlerini de yapmışlardır. Bu figürler bir süre sonra çocukların eğlence aracına dönüşmüştür. Oyuncaklar bu bakımdan tarihin gelişim sürecine de tanıklık etmektedirler. Aynı zamanda sanatın, kültürün, bilimin de tarihsel sürecini incelemede yardımcı bir unsur da olmaktadır. Oyuncak, bir kültürün taşıyıcısıdır. Örneğin geleneksel bez bebekler ait olduğu kültürün motifleri, renkleri, tarzlarını yansıtmaktadır. Araştırmada da Türk Kültürüne ait bez bebekler ele alınmıştır. Bu bez bebeklerle ilgili farklı araştırmalar bulunmaktadır. Örneğin turizm ile ilişkisi, yöre halkına katkıları gibi araştırmalar bulunmaktadır. Ancak bu araştırmada bez bebeklerin sanatsal nitelikler açısından değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Özellikle estetik nitelikleri ve estetik bakışa getirdiği katkılar açısından bir değerlendirme yapılmıştır. Nitel araştırma yöntemlerinden durum (örnek olay) değerlendirmesi çalışmasıdır. Veriler doküman inceleme yöntemi ile oluşturulmuştur. Araştırmada geleneksel olarak en çok bilinen Çomakdağ ve Soğanlı yöresel bebekleri örnek olarak alınmıştır. İki bebek türü de estetik değerler açısından araştırmacının hazırladığı bir form ile değerlendirilmiştir. Bu değerlendirme formunda; sanatsal eleştirisi basamaklarını oluşturan, sanatsal düzenleme elemanları, ilkeleri ve sanat kuramları oluşturmaktadır. Araştırma bulgularına göre; bu bebekler, sanatsal düzenleme eleman ve ilkeleri açısından zengindir. Estetik duyarlılık ile yapılmışlardır. Üzerlerinden tarihin ve kültürün izlerini taşımaktadırlar. Sanat kuramları açısından ilk üretilenler biçimci, anlatımcı kuramlara dahil edilseler de günümüzde üretilenler bu kuramların yanı sıra işlevsel amaçlıdırlar. Ayrıca aynı tür ve çok sayıda üretilseler de ilk çıkış örneği tasarım örneği göstermektedir. Direk bir sanat eseri olamazlar, ancak el sanatları (zanaat) bazında değerlendirilebilir. Sonuç olarak bu her iki bebek türü de sanatsal bir estetik bilinç ile yapılmışlardır. Kültürün aktarıma yardımcı olmalarının yanı sıra estetik bilincin aktarılmasına da faydalı olmaktadırlar. Bu tür bez bebekler onunla oynayan çocuklara da estetik bilinç kazandırabilecektir.

Anahtar Kelimeler:

Null
2017
Yazar:  
0
2017
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Journal of Social and Humanities Sciences Research

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 2.160
Atıf : 21
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini