Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 26
 İndirme 7
 Sesli Dinleme 1
3 Numaralı ve H. 1162-1171/m. 1749-1758 Tarihli Erzurum Ahkâm Defteri’nin Tahlili
2018
Dergi:  
ANASAY
Yazar:  
Özet:

Osmanlı Devleti’nde Divanıhümayun kamuya ait önemli meselelerin görüşüldüğü merci olmanın yanında, bireysel şikâyet ve davaların da karara bağlandığı bir yüksek mahkeme görevini de üstlenmiştir. Adaletin temel prensip olarak gözetildiği ve itina ile uygulandığı Osmanlı Devleti’nde gerek halk ve gerekse devlet görevlileri uğradıkları haksızlık karşısında Divanıhümayun’a müracaat etmişlerdir. Divana yapılan bu müracaatlar ile ilgili alınan kararlar, ilk önceleri sadece Mühimme Defter’lerine kaydedilirken artan şikâyetlerle birlikte, bireysel müracaatlar için Şikâyet Defterleri tutulmaya başlanmıştır. XVIII. yüzyılın ikinci yarısından itibaren şikâyetlerin artmaya devam etmesiyle şikâyetlerin eyaletlere göre tasnif edildiği Eyalet Ahkâm Defterleri oluşturulmuştur. Ahkâm kayıtları tutulan eyaletlerden biri olan Erzurum’a ait 19 adet defter mevcuttur. Bu çalışmada 3 numaralı ve H. 1162-1171/M. 1749-1758 tarihli defter özelinde Erzurum Ahkâm Defterleri’nin tarih araştırmalarındaki önemine değinilmiştir. Bu defterde yer alan bilgilerin hangilerini ihtiva ettiği, bu bilgilerin şehir tarihi açısından önemine vurgu yapılmaktadır. Defterde yer alan hükümlerden bölgede miri toprak rejiminin uygulanışı ve yaşanan sorunlar, bölgedeki asayiş problemleri, iktisadi durumun göstergesi olarak borç-alacak ilişkileri, miras meselelerindeki sorunlar ve çözüm önerileri, vergi meseleleri hakkında bilgi sahibi olunmaktadır.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler


ANASAY

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 291
Atıf : 384
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini