Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 48
 İndirme 10
SAATLERİ AYARLAMA ENSTİTÜSÜ ROMANINDA AHMET HAMDİ TANPINAR’IN ZAMAN DÜŞÜNCESİ: NORBERT ELİAS PERSPEKTİFİNDEN BİR OKUMA
2021
Dergi:  
Sosyoloji Araştırmaları Dergisi
Yazar:  
Özet:

Zaman kavramı sosyal bilimler alanında yaygın kullanılan bir kavramdır. Sosyal bilimler içerisinde yer alan çok sayıda düşünür zaman kavramı üzerine düşünce geliştirmiştir. Zaman kavramı Türkiye’deki düşünürler nezdinde de ilgi görmüştür. Türkiye’de zaman kavramı ile ilgilenen düşünürlerden birisi Ahmet Hamdi Tanpınar’dır. Tanpınar, kaleme aldığı roman ve deneme yazılarında zaman kavramını yorumlamıştır. Tanpınar, idealindeki zamanı yekpare zaman olarak tanımlar. Tanpınar, yekpare zaman görüşünü Saatleri Ayarlama Enstitüsü romanında kurgu biçiminde sunmuştur. Bu çalışmada Tanpınar’ın Saatleri Ayarlama Enstitüsü romanındaki zaman anlayışı Norbert Elias’ın perspektifinden yorumlanacaktır. Bu yorumlama çabası, Elias’ın Zaman Üzerine isimli eserinde yer verdiği zaman vicdanı kavramı çerçevesinde olacaktır. Elias, zaman vicdanı kavramını insanın anlam verdiği bir şey olarak tanımlar. Elias’a göre anlam inşası için gereken şey, kuşaklar arası aktarımdır. Elias açısından zaman vicdanı, kuşaklar arası aktarım ile inşa edilir. Elias, kuşaklar arası aktarımın olmadığı bir durumda zaman vicdanının olmayacağını ileri sürmektedir. Bu çalışmada Elias’ın zaman vicdanı kavramı ile Tanpınar’ın yekpare zaman kavramı arasında zamandaki süreklilik bağlamında ilişki kurulacaktır. Bu bağlantı ile Saatleri Ayarlama Enstitüsü adlı roman okunacaktır.

Anahtar Kelimeler:

The time thought of Ahmed Hamdi Tanpinar in the novel of the Institute of Clocking: a reading from Norbert Elias' Perspective
2021
Yazar:  
Özet:

The concept of time is a commonly used concept in the field of social sciences. Many thinkers in social sciences have developed thought on the concept of time. The concept of time has also been interested in the thinkers in Turkey. One of the thinkers interested in the concept of time in Turkey is Ahmet Hamdi Tanpınar. It has been interpreted by Tanpınar in his novels and experimental writings. It defines the ideal time as time. Tanpınar has presented his view of the time in the novel The Hour Adjustment Institute in a fictional form. In this study, Tanpınar’s Time Adjustment Institute’s novel will interpret the time understanding from the perspective of Norbert Elias. This effort of interpretation will be within the framework of the concept of consciousness when Elias is presented in his work on Time. Elias defines the concept of time consciousness as something that man understands. According to Elias, what you need to build meaning is intergenerational transmission. From Elias’ point of view, the consciousness of time is built by intergenerational transfer. Elias claims that he will not have time consciousness if there is no intergenerational transmission. In this study, the relationship between Elias’ time consciousness concept and Tanpınar’s equal time concept will be established in the context of continuity in time. With this link, you will read the novel called The Hour Adjustment Institute.

Anahtar Kelimeler:

0
2021
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler




Sosyoloji Araştırmaları Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 244
Atıf : 1.476
Sosyoloji Araştırmaları Dergisi