Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 13
 İndirme 6
Londra Halkevi Üzerine Bazı Değerlendirmeler
2023
Dergi:  
Dicle Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi
Yazar:  
Özet:

Londra Halkevi, genç Türkiye Cumhuriyeti’nin yurt dışında açtığı kültür kurumlarının ilk örnekleri arasında olma özelliğini taşıması yanında Halkevi olarak da tek örnektir. 1942-1950 yılları arasında faaliyet gösteren bu kurum Türk-İngiliz diplomatik ilişkilerinin geliştirilmesine katkı sağladığı gibi Türklerle İngilizlerin birbirilerinin kültürünü tanımasında da aracı bir rol oynamıştır. Öte yandan o dönemde İngiltere’de bulunan vatandaşlarımızın Türkiye ile temas kurduğu noktalardan biri olmuştur. Bu araştırmanın öncelikli amacı özgün akademik çalışmalara konu olan Londra Halkevi’ni Dışişleri Bakanlığı Türk Diplomatik Arşivi’nde bulunan belgeler ışığında yeniden ele almaktır. Bu belgeler daha çok Londra Halkevi ile Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Sekreterliği, Hariciye Vekaleti, Londra Büyükelçiliği ve çeşitli kurumlar arasında yapılan yazışmaları kapsamaktadır. Bu yazışmalar Londra Halkevi’nin kuruluş süreci, idare heyeti, üye sayısı, binası, bütçesi ve etkinlikleri gibi hususlara ilişkin pek çok ayrıntıya ulaşma olanağı sağlamıştır. Makalenin diğer bir amacı ise ulusal, yerel ve uluslararası basında bu kurum ile ilgili yer alan çeşitli haber/yazıların derlenerek literatüre kazandırılmasıdır. Araştırmada literatür taraması, arşiv taraması ve doküman analizi yöntemleri kullanılmıştır. Elde edilen bulgulardan hareketle Londra Halkevi’nin Türkiye Cumhuriyeti’nin İngiltere ile geliştirdiği diplomatik ilişkilere ve özellikle bu ilişkilerin kültürel boyutuna önemli katkılar sağladığı sonucuna ulaşılmıştır. Bu merkezin, Cumhuriyet değerlerinin yurt dışında tanıtıldığı bir vitrin vazifesi görmüş olması da ulaşılan diğer bir sonuçtur.

Anahtar Kelimeler:

A Few Reviews About London Halkevi
2023
Yazar:  
Özet:

London Halkevi is the only example as Halkevi, as well as the characteristic of being among the first examples of cultural institutions opened by the young Turkish Republic abroad. This institution, which operated between 1942 and 1950, contributed to the development of Turkish-English diplomatic relations as well as played an instrumental role in recognizing the culture of the Turks and the British each other. On the other hand, it was one of the points where our citizens in Britain were in contact with Turkey at that time. The primary purpose of this research is to re-examine the London Halkevi, which is the subject of original academic studies, in the light of the documents in the Turkish diplomatic archive of the Ministry of Foreign Affairs. These documents include mostly the correspondence between the London Halkevi and the Republican People's Party (CHP) Secretariat, the Foreign Ministry, the London Embassy and various institutions. These communications have made it possible for the London Halkevi to reach many details on issues such as the establishment process, the management board, the number of members, the building, the budget and the activities. The other purpose of the article is to publish in national, local and international press the various news/writings related to this institution by editing the literature. The research has used literature scanning, archive scanning and document analysis methods. According to the findings obtained, the conclusion has been that the Turkish Republic of London has made significant contributions to the diplomatic relations developed by the Republic of Turkey with Britain and, in particular, to the cultural dimension of these relations. This is another result that the center has seen a display role in which the republic’s values are presented abroad.

Anahtar Kelimeler:

0
2023
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Dicle Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 609
Atıf : 1.473
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini