Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 7
 Görüntüleme 28
 İndirme 3
Dijitalleşen Kentlerde Yönetişim: Marmara Bölgesi Büyükşehir Belediyeleri'nin Karşılaştırmalı E-belediyecilik Uygulamaları
2019
Dergi:  
IBAD Sosyal Bilimler Dergisi
Yazar:  
Özet:

İletişim teknolojilerinin gelişmesi ve bilgi toplumuna geçiş sürecinde öne çıkan e-belediyecilik uygulamaları, 21. yüzyılın kamu yönetimine ışık tutması beklenen yönetişim olgusunun ilkeleri ile doğrudan ilintilidir.  Yerel yönetimlerde vatandaş odaklı hizmet ve katılımcı kamu yönetiminin yaygınlaşması açısından kritik önem kazanan e-belediyecilik hizmet ve uygulamaları Türkiye'de 2000'li yılların başından itibaren devlet politikasının bir parçası haline gelmiştir. Yerel yönetim birimleri ilk olarak Yerel Yönetimler Portalı ve Yerel Bilgi Projesi gibi girişimlerle hizmetlerini sanal ortama taşımışlar, ardından e-belediyecilik dönüşümü giderek yaygınlaşmıştır. Öte yandan geçiş sürecinde web sayfaları üzerinden e-belediye hizmetine başlayan ve çeşitli aşamalardan geçerek yeni uygulamalar geliştiren belediyelerin yoğunlaştıkları bilgi aktarımı, sundukları e-hizmet deneyimi ve vatandaş odaklı katılımcı yönetim pratiklerinin farklılık gösterdiği de görülmektedir.  Bu çalışmada Marmara Bölgesi Büyükşehir belediyelerinin e-yönetişim çerçevesinde dijital ortamda sundukları e-belediyecilik hizmet ve uygulamalarının karşılaştırmalı olarak analiz edilmesi amaçlanmıştır. Tübitak 1001 SOBAG destekli 117K012 no.lu projenin alan araştırması kapsamında yer alan e-belediyecilik uygulamalarının ölçeği doğrultusunda yapılan çalışmanın örneklemini; Kocaeli, İstanbul, Tekirdağ, Balıkesir, Bursa ve Sakarya'dan oluşan Marmara bölgesinin 6 büyükşehir belediyesi oluşturmaktadır. Araştırma kapsamındaki belediyelerin kurumsal web siteleri 3 ay boyunca kayıt altına alınmış, bulgular 10 yılı aşkın bir süredir Newark E-Yönetişim Enstitüsü tarafından yürütülen  “Dünya Belediyelerinde Dijital Yönetişim” başlıklı araştırmanın ölçeği çerçevesinde nitel ve nicel içerik analizi yöntemiyle ölçümlenmiştir. Bu bağlamda incelenen belediyelerin web siteleri; Güvenlik/Gizlilik Değişkenleri, Yurttaş ve Sosyal Etkileşim ile Operasyonel-Formal-Enformasyonel-Stratejik Beceri Ölçümü başlıklarında toplanan e-belediyecilik hizmetleri kapsamındaki içerik yönünden değerlendirilmiştir. Araştırma sonucunda, Marmara Bölgesi’nde yer alan Büyükşehir belediyeleri, web sayfalarında sağladıkları e-belediyecilik hizmetleri bakımından Newark E-Yönetişim Enstitüsü araştırma ölçeğinde yer alan temel değişkenlere bağlı olarak analiz edilmiş ve bulgular bu eksende tartışılmıştır.

Anahtar Kelimeler:

Dijitallesen Kentlerde Yonetisim: Marmara Bolgesi Buyuksehir Belediyeleri'nin Karsilastirmali E-belediyecilik Uygulamalari
2019
Yazar:  
Özet:

The advancement of communication technologies and the advanced e-civility practices in the process of transition to the information society are directly linked to the principles of the governance phenomenon that is expected to keep the light of the 21st century’s public administration.  In local governments, citizen-focused services and critical importance in terms of the spread of participating public administration, e-civility services and practices have become part of the state policy in Turkey since the beginning of the 2000s. Local administrative units first moved their services to the virtual environment with initiatives such as the Local Governments Portal and the Local Information Project, then the e-city transformation was increasingly spread. On the other hand, in the transition process, it is also seen that the information transfer that the municipalities, starting to e-municipality service through their web pages and developing new applications through various stages, are concentrated, the e-service experience they offer and the citizen-oriented participating management practices are different.  This study aims to compare the e-government services and applications they offer in the digital environment in the e-government framework of the Metropolitan Municipalities of the Marmara Region. TUBITAK 1001 SOBAG supported 117K012 no. The sample of the work done in accordance with the scale of the e-city practices included in the field research of the lu project; Kocaeli, Istanbul, Tekirdağ, Fiskesir, Bursa and Sakarya are the 6 major municipalities of the Marmara region. The corporate websites of the municipalities within the scope of the research have been registered for 3 months, the findings have been measured by the quality and quantitative content analysis method in the scale of the "Digital Management in the World Municipalities" research carried out by the Newark E-Management Institute for more than 10 years. The websites of the municipalities examined in this context have been evaluated by the content of the e-civilization services gathered in the areas of Security/Security Variables, Citizen and Social Interaction and Operational-Formal-Informational-Strategic Skills Measurement. According to the research, the Metropolitan municipalities located in the Marmara region were analyzed according to the main variables in the Newark E-Management Institute's research scale in terms of e-city services they provide on their web pages and the findings were discussed in this axis.

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








IBAD Sosyal Bilimler Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 583
Atıf : 2.929
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini