Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 3
 Görüntüleme 99
 İndirme 57
Futbol Hakemlerinin Farkli Egzersiz Siddetlerinde Sezinleme Zamani, Kan Laktat Duzeyi ve Karar Verme Becerilerinin İncelenmesi
2018
Dergi:  
CBÜ Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışma, futbol hakemlerinin farklı egzersiz şiddetlerinde sezinleme zamanı, kan laktat düzeyi ve karar verme becerilerini incelemek amacıyla yapılmıştır.  Çalışmaya Muğla ilinde hakemlik yapan, herhangi bir sağlık problemi ve sportif yaralanması olmayan 12 erkek futbol hakemi (yardımcı hakem: 6, hakem: 6) gönüllü olarak katılmıştır. Çalışmaya katılan hakemlere, farklı günlerde bisiklet ergometresinde düşük şiddetli (%40) egzersiz, orta şiddetli (%60) egzersiz, yüksek şiddetli (%90) egzersiz protokolü uygulanmıştır. Hakemlerin her bir egzersiz şiddeti için belirlenen hedef kalp atım sayısında sezinleme zamanı ve maç içerisinde çok sık rastlanan pozisyonlarla ilgili karar verme becerileri egzersiz sırasında ölçülmüştür. Ayrıca hakemlerin her bir egzersiz öncesi ve egzersiz sonrasında (1., 4. ve 8. dk) kan laktat düzeyi incelenmiştir. İstatiksel analiz sonucunda düşük, orta ve yüksek egzersiz şiddeti sırasında ölçülen mutlak hata skorları (6mph ve 12mph) karşılaştırıldığında, istatiksel olarak anlamlı farklılık bulunmamıştır (p>0.05). Düşük, orta ve yüksek şiddetteki egzersizler sırasında ölçülen karar verme becerilerinin karşılaştırılmasında istatiksel olarak anlamlı fark bulunmuştur (p<0.05). Her üç egzersiz şiddetinde de (düşük, orta, yüksek) egzersizden önce, egzersizden sonra 1. dakika, 4. dakika ve 8. dakikada ölçülen kan laktat düzeyinin karşılaştırılmasında istatiksel olarak anlamlı fark görülmüştür (p<0.05).  Düşük şiddetteki egzersizden sonra 8. dakikada ölçülen kan laktat düzeyi ile karar verme toplam skoru arasında istatiksel olarak negatif yönde ilişki bulunmuştur (r=.-577, p<0.05). Yüksek egzersiz şiddeti sırasında ölçülen mutlak hata skoru (6mph) ile egzersizden sonra 4. dakika (r=.662, p<0.05) ve 8. dakikada (r=.741, p<0.05) ölçülen kan laktat düzeyi değerleri arasında anlamlı ilişki bulunmuştur. Hakemlerin antrenman programlarının planlanmasında fiziksel ve fizyolojik özelliklerinin yanı sıra bilişsel fonksiyonlarının da yorgunluğa olan toleransını geliştirici egzersizlerin programa dahil edilmesinin önemli olduğu düşünülmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Examining The Coinciding-anticipation Timing, Blood Lactate Level and Decision-making Of Football Referee At Different Exercise Intensities
2018
Yazar:  
Özet:

The study was conducted to examine the coinciding anticipation timing, blood lactate level and decision-making of football referees at different exercise intensities. Twelve male referees (6 referees and 6 asistant referees) who were all active in Mugla and had any health problems and injuries, participated in this study voluntarily. Low intensity exercise (%40), moderate intensity exercise (%60) and high intensity exercise (%90) were applied to the referees on the cycling ergometer on different days. The referees’ coinciding anticipation timing and decision-making skills about positions that occur very often in the match were measured at the target heart rate determined for each exercise intensity. In addition, blood lactate levels of referee were also examined before each exercise protocol and after exercise (1., 4 and 8. min). As a result of the statistical analysis, when the absolute error scores (6mph and 12 mph) measured during the low, moderate and high exercise intensity were compared, no statistically significant difference was found (p>0.05). In the comparison of measured decision-making skills during the low, moderate and high intensity exercise were found to be significant. A statistically significant difference was observed in the comparison of the blood lactate levels measured rest (before exercise), the 1st minute, 4th minute and 8th minute after exercise at all three exercise intensity (low, moderate, high). A statistically significant negative correlation was found between the blood lactate level measured at 8th minute after the low intensity exercise and total score of decision-making (r=.-577, p<0.05). Significant positive correlation were found between absolute error (6mph) measured high exercise intensity and blood lactate levels measured at 4th minute (r=.662, p<0.05)  and 8th minute (r=.741, p<0.05)  after high intensity exercise. In the planning of training programmes of the referees, , it is thought to be important to add the cognitive functions to the training programmes for the improving tolerance of exhaustion as well as the physical and physiological function.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










CBÜ Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi

Alan :   Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 318
Atıf : 1.617
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini