Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 50
 İndirme 17
HAVA KİRLİLİĞİ, SAĞLIK VE İKTİSADİ BÜYÜME ETKİLEŞİMİ: EN YÜKSEK CO2 EMİSYONUNA SAHİP ÜLKELER İÇİN BİR PANEL VERİ ANALİZİ
2021
Dergi:  
Akademik Hassasiyetler
Yazar:  
Özet:

İktisadi büyüme ile artan kişi başına harcanabilir gelir, insanların eğitim ve sağlık hizmetlerinden daha fazla yararlanmasına imkân vermektedir. Bu durum beşeri sermayenin kalitesini artırmakta ve sonuçta ekonomik büyümeyi olumlu etkilemektedir. Öte yandan, hava kirliliği işgücü verimliliğini olumsuz etkileyebilmekte, endüstriyel üretimi ve çıktı seviyesini ve dolayısıyla ekonomik büyümeyi azaltabilmektedir. Bu bağlamda iktisadi büyüme, hava kirliliği ve insan sağlığı arasında döngüsel bir ilişki olduğu söylenebilir. Bu çalışmada çevresel bozulmanın bir göstergesi olarak belirlenen hava kirliliği, ekonomik büyüme ve sağlığın göstergesi olan bebek ölümleri arasındaki etkileşimler modellenmiş ve analiz edilmiştir. Uzun ve kısa dönemli ilişkiler, en yüksek CO2 salınımına sahip 41 ülke için üç farklı Panel ARDL yöntemi ile test edilmiştir. Kısa dönemde, hava kirliliği bebek ölümleri ve iktisadi büyüme arasında bir ilişki olmadığı sonucuna varılmıştır. Bununla birlikte, uzun dönemde CO2 salınımına % 1'lik bir artış bebek ölümlerini % 0.181 artırırken, kişi başına GSYH’deki % 1'lik artış bebek ölümlerini % 0.179 azaltmaktadır. Çevresel bozulma göstergelerinden biri olan hava kirliliği değişkeni dikkate alındığında dahi ekonomik büyümenin sağlık üzerindeki etkisinin büyümeden elde edilen faydaları ortadan kaldırdığı görülmektedir. 

Anahtar Kelimeler:

Air Pollution, Health and Economic Growth: A Panel Data Analysis For Countries With The Highest Co2 Emission
2021
Yazar:  
Özet:

Raising disposable income per capita due to economic growth enables people to benefit more from education and health services. This situation improves the quality of human capital and ultimately affects economic growth positively. On the other hand, air pollution can adversely affect labor productivity, reducing industrial production and output level, thus economic growth. There are feedback loops among economic growth, air pollution and human health. In this study, the interactions between air pollution, which is determined as an indicator of environmental degradation, economic growth and infant mortality, which is the indicator of health, is modeled and analyzed. The long and the short-term relationships are tested by three different Panel ARDL Methods for 41 countries with the highest CO2 emission. It is concluded that there is no relationship among air pollution-health and economic growth in the short-therm. However, in the long-term, a 1% raise in CO2 emission increases infant mortality by 0.181%, and a 1% raise in GDP per capita decreases infant mortality by 0.179%. Even considering only the air pollution variable, the impact of economic growth on health cannot eliminate the benefits gained from growth.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Akademik Hassasiyetler

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 476
Atıf : 1.048
Akademik Hassasiyetler