Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 9
 İndirme 3
Kafkas Arazi̇leri̇ ve Halklarinin Tasvi̇ri̇ne Dai̇r Materyaller Toplusu İzahli Bi̇bli̇yografyasi
2019
Dergi:  
Gazi Türkiyat
Yazar:  
Özet:

Karadeniz ile Azak Denizi’nin doğu kesimini ayıran Anapa Yarımadası’ndan başlayarak Hazar Denizi kıyısındaki Apşeron Yarımadası’na kadar uzanan Büyük Kafkas Sıradağlarını ve bu dağların iki yanındaki arazileri kapsayan Kafkasya (Dursun 2001: 157), Asya, Avrupa ve Afrika’ya yakın olması, tarihi ticaret yolları ile doğu-batı ve kuzey-güney doğrultusundaki göç yolları üzerinde bulunması gibi nedenlerle tarih boyunca sürekli dış etkilere maruz kalmış ve bu durum bölgeye etnik, dini ve kültürel bakımdan büyük bir çeşitlilik ve zenginlik kazandırmıştır. Kafkasya, sahip olduğu stratejik ve jeopolitik önem ile yer altı ve yer üstü zenginlikleri nedeniyle tarih boyunca büyük güçlerin hâkimiyet mücadelesine de sahne olmuştur. 16. yüzyılın ikinci yarısında bölgeye akınlara başlayan Ruslar, bölgedeki güçlerini gittikçe artırmışlar, Çar I. Petro (1682-1725) döneminde Kuzey Kafkasya ile Hazar Denizi kıyılarındaki bazı yerleşim yerlerini ele geçirmişlerdir. Nadir Şah Kafkasya’da hâkimiyeti tekrar ele geçirmek için mücadele etmişse de onun 1747’de öldürülmesinden sonra bölgede siyasi birlik tamamen bozulmuştur. Bu siyasi dağınıklıktan yararlanan Ruslar 1770-1801 yılları arasında Doğu Osetya, Çerkezistan, Kabartay ve Doğu Gürcistan’ı işgal etmiştir. 18. yüzyılın sonlarında İran’da hâkimiyeti ele geçiren Kaçarlar, Güney Kafkasya’da hâkimiyeti yeniden kurmaya çalışmışsa da 18014-1813 ve 1826-1828 yılları arasında Ruslarla yapılan savaşlarda başarı sağlanamaması Dağıstan ile Güney Kafkasya’nın tamamen Rusya’nın hâkimiyeti altına girmesine yol açmıştır (Aliyev 2001: 159).

Anahtar Kelimeler:

Kafkas Arazi̇leri̇ ve Halklarinin Tasvi̇ri̇ne Dai̇r Materyaller Toplusu İzahli Bi̇bli̇yografyasi
2019
Dergi:  
Gazi Türkiyat
Yazar:  
Özet:

From the Anapa Peninsula, which separates the eastern part of the Black Sea and the Azak Sea, to the Apsheron Peninsula on the coast of the Hazard Sea, and covering the Great Caucasus ranges and the lands on both sides of these mountains (Dursun 2001: 157), the Caucasus has been constantly exposed to external influences throughout the history for reasons such as its proximity to Asia, Europe and Africa, its historic trade routes and its existence on the migration routes in the east-west and north-south direction, and this situation has given the region a great diversity and cultural wealth. The Caucasus, with its strategic and geopolitical importance and its underground and ground wealth, has also been the scene of the domination struggle of the great powers throughout the history. 16 is. In the second half of the century, the Russians began to flow into the region, increasing their forces in the region, in the period of Tsar Petro I (1682-1725) they occupied some settlements on the northern Caucasus and the Hazard Sea coast. Although the Rare Shah struggled to regain his sovereignty in the Caucasus, the political unity in the region was completely broken after his murder in 1747. The Russians, who took advantage of this political disintegration, occupied Eastern Osetia, Cerkhistan, Kabarta and Eastern Georgia between 1770-1801. 18 . Though the Kaciers, who took domination in Iran at the end of the century, tried to restore domination in the southern Caucasus, the failure to success in the wars with the Russians between 18014-1813 and 1826-1828 led to the completion of the domination of Russia in the southern Caucasus (Aliyev 2001: 159).

0
2019
Dergi:  
Gazi Türkiyat
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler




Gazi Türkiyat

Alan :   Filoloji

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 575
Atıf : 1.038
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini