Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 22
 İndirme 12
Mesleki Müzik Eğitimi Veren Kurumlarda Okuyan Öğrencilerin Tükenmişlik ve Bireysel Çalgı Dersi Tükenmişlik Durumlarının İncelenmesi
2022
Dergi:  
Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Stresin tetiklediği bir sendrom olan tükenmişlik, iş yaşamı dışındaki bireylerin hatta öğrencilerin de yaşayabileceği bir durum olarak görülmektedir. Bu araştırmada lisans düzeyinde mesleki müzik eğitimi veren kurumlarda okuyan öğrencilerin tükenmişlik ve bireysel çalgı dersi tükenmişlik durumları incelenmiştir. Araştırmada Maslack tarafından geliştirilen ve Çapri tarafından Türkçeye uyarlanan Maslack Tükenmişlik Envanteri Öğrenci Formu (MTE – ÖF) ve Girgin tarafından geliştirilen Bireysel Çalgı Dersi Tükenmişlik Ölçeği (BÇDTÖ) kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu Doğu Anadolu bölgesinde bulunan Ağrı İbrahim Çeçen, Van Yüzüncü Yıl, Kars Kafkas ve Tunceli Munzur üniversitelerinde mesleki müzik eğitimi veren bölümlerde okuyan 205 öğrenci oluşturmuştur. MTE – ÖF’ den elde edilen sonuçlara göre konservatuar öğrencilerinin cinsiyet, bireysel çalgı ve çalgı değiştirme değişkenlerinde Müzik eğitimi ABD ve GSF öğrencilerinin sınıf, bireysel çalgı değişkenlerine göre puan ortalamalarında anlamlı bir fark olduğu görülmüştür. BÇDTÖ’den elde edilen verilere göre GSF öğrencilerinin cinsiyet ve çalgı değişimi Müzik eğitimi anabilim dalı öğrencilerinin sınıf bireysel çalgı ve başarı durumu puan ortalamaları arasında anlamlı bir fark olduğu görülmüştür. Müzik eğitimi anabilim dalı öğrencilerinin tükenme ve duyarsızlaşma, konservatuar öğrencilerinin ise yetkinlik puan ortalamalarının yüksek olduğu tespit edilmiştir. BÇDTÖ puan ortalamaları ile MTÖ – ÖF tükenme ve duyarsızlaşma alt ölçek puan ortalamaları arasında pozitif yönde bir ilişki olduğu tespit edilmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Examination Of Burnout and Individual Instrument Lesson Burnout Status Of Students Studying In Vocation Music Education
2022
Yazar:  
Özet:

Burnout, which is a syndrome triggered by stress, is seen as a situation that can be experienced by individuals outside of business life, even students. In this study, burnout and individual instrument lesson burnout status of students studying in institutions that provide vocational music education at undergraduate level were examined. In the research, Maslack Burnout Inventory Student Form (MBI - SF) developed by Maslack and adapted to Turkish by Çapri, and Individual Instrument Lesson Burnout Scale (IILBS) developed by Girgin were used. The study group of the research consisted of 205 students studying in the departments of vocational music education in Ağrı İbrahim Çeçen, Van Yüzüncü Yıl, Kars Kafkas and Tunceli Munzur universities in the Eastern Anatolia region. According to the results obtained from MBI - SF; it has been observed that there is a significant difference in the mean scores of gender, individual instrument and instrument changing variables of conservatory students, and in the mean scores of the class and individual instrument variables of the students of the Music Education Department and the Faculty of Fine Arts. According to the data obtained from the IILBS; it has been observed that there is a significant difference between the gender and instrument change mean scores of the Faculty of Fine Arts students, and between the class individual instrument and achievement score averages of the Music Education department students. It has been determined that the average of exhaustion and depersonalization of the students of the music education department, and the average of the competence point of the conservatory students are high. It has been determined that there is a positive correlation between the mean scores of IILBS and the mean scores of the MBI – SF exhaustion and depersonalization subscales.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 1.199
Atıf : 9.701
2023 Impact/Etki : 0.382
Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi