Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 46
 İndirme 6
 Sesli Dinleme 1
Kalkınma Planları ve Hükümet Programlarında Sporun Ekonomik, Sosyal ve Siyasal Analizi
2021
Dergi:  
Turkish Studies Social Sciences
Yazar:  
Özet:

Bu çalışma, kalkınma planları ve hükümet programlarında sporun ekonomik, sosyal ve siyasal analizini incelemek amacıyla yapılmıştır. Ayrıca Cumhuriyet’in kuruluşundan günümüze kadar kurulan hükümetlerin politikaları ile ülke sporunun gelişimine etkisi incelenmiştir. Araştırmanın verileri doküman analizi yöntemine uygun olarak toplanmıştır. Elde edilen veriler karşılaştırma yöntemi ile yorumlanmıştır. Ülkelerin kalkınmasında ekonomik, sosyal ve siyasal faktörler oldukça önemlidir. Spora ayrılacak olan finans kaynağının bulunması gerekir.  Her kalkınma planı beş yıllık süre içerisinde spor ile ilgili faaliyetler üzerinde çalışmış ve ülkemiz için gereken imkânları sağlamak adına planlar yapmış uygulamaya koymuştur. Birinci beş yıllık kalkınma planında ve dokuzuncu beş yıllık kalkınma planında sporla alakalı öngörülen hedef ve politikalara yer verilmemiştir. Son yirmi yılda sadece II. ERDOĞAN Hükümeti döneminde spor hedef ve politikalarına yer verilmemiştir. Sporun teşkilatlandırılması hükümetlerin yapılanmasına göre farklılık gösterdiği görülmektedir. Spor politikaları toplumun sport hizmetlerine ihtiyaçlarının saptanıp karşılanmasında önemli bir rol üstlenmektedir. Hükümet programlarında öncelikli olarak halkın spor imkanlarına erişimi ön plana alınmıştır. Sporun devlet eliyle tesisleşmesi, amatör sporun desteklenmesi, kitle sporunun gelişimi, spor eğitmenlerinin yetiştirilmesi, spor çalışanların istihdamı, elit sporcu yetiştirme ve uluslararası organizasyonların ülkemize alınması konuları ana gündemleri oluşturmuştur. Günüzümde spor faaliyetlerin ülke içerisindeki yeri yadsınamaz düzeyde büyümüş ve gelişmiştir. Türkiye’de sportif faaliyetler devlet aracılığıyla bir kamu hizmeti olarak tanıtılıp desteklenmekte ve spor kulüplerine belirlenen oranda mali destek yapılmaktadır. Spor politikaları belirlenip faal şekilde kullanılması için kalkınma planları ve hükümet programları son derece önemli bir yere sahiptir. Sağlıklı kuşakların yetiştirilmesi ve modern toplulukların oluşturulmasında eğitimin ayrılmaz bir parçasıdır. Spor, toplum içerisinde bireylerin sağlığını, ahlakını, eğitimini, verimliliğini, üretimini ve iş gücünü, etkileyen en önemli unsurdur. Sonuç olarak bakıldığında kalkınma planları ve hükümet programları yapılırken basit ve ilkel fikirlerden sıyrılıp günümüzde bireylerin ve sporcuların ihtiyaç duydukları kaynakları tahsis etmeleri için çağdaş fikirler çerçevesinde planların ve programların ana hatlarının belirlenip çalışılmaya başlanması daha sonra uygulamaların vatandaşlara hizmet olarak sunulması için ilke ve hedeflerin öncelik olarak belirlenmesi gerekmektedir.

 

Anahtar Kelimeler:

Kalkinma Planlari ve Hukumet Programlarinda Sporun Ekonomik, Sosyal ve Siyasal Analizi
2021
Yazar:  
Özet:

This study was conducted with the aim of studying the economic, social and political analysis of sport in development plans and government programs. It has also been studied the policies of the governments established from the establishment of the Republic to the present day and the impact on the development of the country’s sport. The data of the research was collected according to the document analysis method. The data received is interpreted by the method of comparison. Economic, social and political factors are very important in the development of countries. There must be a financial source for sporting.  Each development plan has worked on activities related to sports within five years and has made plans to implement in order to provide the opportunities needed for our country. The first five-year development plan and the ninth five-year development plan have not included the sport-related objectives and policies. Only in the last 20 years. During the period of the government of Erdogan, the sports objectives and policies were not included. The organization of the sport seems to be different according to the formation of the governments. Sports policy plays an important role in determining and meeting the needs of the community’s sports services. In government programs, the access to sports facilities of the public was first and foremost planned. The main topics of the establishment of sports by the government, the support of amateur sports, the development of mass sports, the training of sports trainees, the employment of sports workers, the training of elite athletes and the reception of international organizations to our country have formed the main agenda. In my day, the place of sports activities within the country has grown and evolved in an unmistakable level. In Turkey, sports activities are promoted and supported as a public service through the state and financial support is provided to the sports clubs in a fixed amount. Development plans and government programs have an extremely important place for the determination and effective use of sports policies. The development of healthy generations and the creation of modern communities is an integral part of education. Sport is the most important element that affects people’s health, morality, education, efficiency, production and labor. As a result, when developing plans and government programs are made, it is necessary to separate from simple and primary ideas and to allocate the resources that today individuals and athletes need in the framework of contemporary ideas that the main lines of plans and programs are determined and started to work and then the principles and objectives are prioritized to be presented as a service to citizens.

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Turkish Studies Social Sciences

Alan :   Hukuk; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 677
Atıf : 902
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini