Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 54
 İndirme 20
Ekonomik Büyüme ve Ekonomik Coğrafya Teorileri Bağlamında Uluslararası Ticaret ve Sanayileşme İlişkisi: Türkiye İçin Bölgesel Analiz
2020
Dergi:  
Gaziantep University Journal of Social Sciences
Yazar:  
Özet:

20. Yüzyıl boyunca ülkelerin kalkınma düzeyi genel itibariyle sanayileşme seviyeleri ile ilişkilendirilmekteydi. 21. Yüzyılda gelişmiş ülke ekonomilerinde sanayi üretimleri payı nispeten azalırken gelişmekte olan ülkelerin kalkınma süreçleri yine sanayileşme seviyeleri ile ölçülmektedir. Sanayi sektörü istihdam, katma değer, teknolojik gelişim ve birçok pozitif dışsallığı ile ekonomininönemli sektörü olmaya devam etmektedir. Gelişmiş ülkelerden nispeten daha az gelişmiş ülkelere doğru sanayi üretimin kayması dış ticaretin serbestleşmesi ve küreselleşme seviyesinin artması ile daha da hızlanmıştır. Küreselleşme bazı ülkelerin sanayileşme sürecini hızlandırırken bazılarında sanayisizleşmeye yol açmaktadır. Bu konuda teorik olarak fikir birliği sağlanmış değildir. Modern Ekonomik Büyüme ve Ekonomik Coğrafya teorilerinin inceleme alanına giren bu konuyla ilgili ampirik çalışmalar oldukça sınırlı düzeydedir. Bu çalışmada 2004-2018 yılları arası Türkiye İBS Düzey 2 bölgeleri için sanayileşme ve uluslararası ticaret ilişkisinin ilgili teoriler bağlamında ekonometrik yöntemler kullanılarak ampirik incelemesi yapılmıştır. Bölgesel düzeyde Türkiye için böyle bir çalışmaya rastlanmamıştır. Çalışmadan elde edilen sonuçlara göre Türkiye'nin Düzey 2 Bölgeleri kendi arasındaki oranları büyük ölçüde korumakla birlikte sanayileşmeye devam etmektedir. Uluslararası ticareti temsilen eklediğimiz değişkenler ve ilgili literatüre dayanarak eklediğimiz değişkenlerin çalışmanın kapsadığı yıllar arasında istatistiksel olarak anlamlı etkilere sahip olduğu saptanmıştır. Elde edilen sonuçların ülkemizin bölgesel sanayi gelişimine yönelik başta dış ticaret politikaları ve alan seçimi politikalarının oluşturulmasında yardımcı olabileceği düşünülmektedir. Çalışmanın, çalışma kapsamına girmeyen yakın konuların da araştırılması için fikir verici olabileceği düşünülmektedir.

Anahtar Kelimeler:

International Trade and Industry Relationship In The Context Of Economic Growth and Economic Geography Theories: Regional Analysis For Turkey
2020
Yazar:  
Özet:

20 is. Over the course of the century, the level of development of the countries was generally linked to the level of industrialization. 21 of 21. During the century, the share of industrial production in the developed countries is relatively reduced, while the development processes of the developing countries are again measured by the levels of industrialization. The industrial sector continues to be an important sector of the economy with employment, added value, technological development and many positive externalities. The shift of industrial production from the developed countries to the relatively less developed countries has accelerated further with the liberalization of foreign trade and the increase in the level of globalization. Globalization accelerates the process of industrialization in some countries, while some lead to disindustrialization. There is no theoretical consensus on this issue. The empirical studies on this subject, which enter the field of study of the theories of modern economic growth and economic geography, are quite limited. This study conducted an empirical study using econometric methods in the context of the relevant theories of industrialization and international trade relations for Turkey's IBS Level 2 regions between 2004 and 2018. No such work has been done for Turkey at regional level. According to the results obtained from the study, the level 2 regions of Turkey continue to industrialize whileining the proportions between them to a large extent. The variables we have added to the international trade represented and the variables we have added based on the relevant literature have been found to have statistically meaningful effects between the years that the study covers. It is believed that the results achieved could help the development of our country’s regional industry, primarily in the development of foreign trade policies and field choice policies. It is believed that the study may be thoughtful for researching close topics that are not within the scope of the study.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Gaziantep University Journal of Social Sciences

Alan :   Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.587
Atıf : 8.392
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini