Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 9
 İndirme 2
Karlofça Antlaşması Sonrası Venedik İşgalinden Kurtarılan İnebahtı Şehrinde Yapılan Tamirat ve Düzenlemeler, Ss. 365-389
2022
Dergi:  
Osmanlı Mirası Araştırmaları Dergisi (OMAD)
Yazar:  
Özet:

Viyana muhasarası sonrasında hızlı bir geri çekilme yaşayan Osmanlı Devleti, uzun yıllar elinde tuttuğu birçok şehri kaybetmeye başlamıştı. Önceleri batı cephesinde karada yaşanan toprak kayıpları Venedik Devleti’nin Sacra Liga yani Kutsal İttifak’a girmesiyle denizlerde de meydana geliyordu. Venedik, Osmanlıların karada yaşadığı mağlubiyetini fırsata çevirerek Dalmaçya, Adalar Denizi ve Mora’da birçok şehri işgal etti. Özellikle Mora’yı tamamen ele geçirmeyi amaçlayan Venedik, burada kalıcılığı sağlamak için hayati bir konumda olan İnebahtı ve Körfez’ini ele geçirmeyi temel amaç olarak görmüş ve bunu da başarmıştı. İnebahtı, Venedik Devleti’nin elinde 14 yıllık bir işgal dönemi yaşadı. Savaşın sona erdiğinin ilanı olan Karlofça Antlaşması İnebahtı’nın tekrar Osmanlı Devleti’ne geçişini sağlıyordu. Osmanlı Devleti, Karlofça’da Kutsal İttifak üyelerinin “uti posidetis” ilkesi temelinde işgal ettikleri yerleri vermemek için bütün direnişlerine rağmen akıllıca bir siyaset izleyerek İnebahtı’ya tekrar sahip olmasıyla Rumeli’nin ve İnebahtı Boğazı’nın korunmasında önemli bir üs edinmiştir. Devlet, Venedik’ten teslim aldığı şehri önce güvenli hâle getirmiş, akabinde savaş sebebiyle şehirden ve sancaktan boşalan nüfusu geri getirmeye çalışmıştır. Bununla birlikte, yoğun bir yıpranma geçiren şehir ve kaleyi hızlı bir şekilde tamir etmeye gayret göstermiştir. Bu makale, Viyana Muhasarası sonrası Osmanlı Devleti’nin elinden çıkan, Karlofça Barışı sonrasında ise yeniden topraklarına dâhil ettiği İnebahtı’nın geri alınış süreci ve sonrasında yapılanları konu edinmektedir.

Anahtar Kelimeler:

After The Charlottes Treaty, Reforms and Arrangements Made In The City Of Inebahti, Which Was Rescued From The Venetian Occupation, Ss. 365 To 389
2022
Yazar:  
Özet:

The Ottoman State, which has experienced a rapid withdrawal after the Vienna accounting, has begun to lose many cities it has held in its hands for many years. First, land losses on the western front occurred in the sea as the Venetian state entered the Sacra Liga, the Holy Alliance. Venice, turning the Ottoman victory on the ground into an opportunity, occupied many cities in Dalmacia, the Islands Sea and Mora. In particular, Venice, which intended to fully capture Mora, saw it as the main objective to capture the Inebahti and the Gulf, which was in a vital position to ensure durability here, and it also succeeded. Inebahti lived a 14-year occupation period in the hands of the Venetian state. The announcement of the end of the war, the Karlofça Treaty provided the Inebahti's return to the Ottoman State. The Ottoman State has gained an important base in the protection of the Rumeli and the Inebahti Gulf, despite all its resistance to not give the places they occupy on the basis of the "uti posidetis" principle of the Holy Alliance. The state has first made the city he has surrendered from Venice safe, and after the war, it has tried to bring back the people who were leaked from the city and the penalty. However, the city and castle, which had been undergoing an intense devastation, tried to quickly repair. This article is about the process of recovery of the Inebahti, which came out of the hands of the Ottoman State after the Vienna Treaty, and the process of recovery of the Inebahti, which was reintroduced to its territory after the Karlofça Peace.

Anahtar Kelimeler:

0
2022
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler
Osmanlı Mirası Araştırmaları Dergisi (OMAD)

Alan :   Filoloji; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 281
Atıf : 156
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini