Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 57
 İndirme 4
Spor Lisesi Öğrencilerinin Boş Zaman Yönetiminin Bazı Değişkenler Üzerine İncelenmesi
2021
Dergi:  
Journal Of Social, Humanities And Administrative Sciences
Yazar:  
Özet:

Çalışmamızın amacı, 13-18 yaş aralığındaki öğrencilerin boş zaman yönetim düzeylerinin; cinsiyet, yaş, sınıf, kendilerini derslerinde başarılı bulma durumları, rekreatif faaliyetleri değerlendirme durumları, günlük boş zaman, boş zamanlarını verimli kullanma durumları ve boş zaman faaliyetleri değişkenlerine göre değişiklik gösterip göstermediğini incelemektir. Araştırmaya, Konya, Mersin, Karaman, Niğde ve İstanbul Tff Celal Aras Spor Liselerinde öğrenim gören 259 (149 erkek ve 110 kadın) kişi katılmıştır. Veri toplama aracı olarak, araştırmacılar tarafından hazırlanan kişisel bilgi formu, Wang, Kao, Huan ve Wu (2011) tarafından geliştirilen ve Türkçe uyarlaması Akgül ve Karaküçük (2015) tarafından yapılan “Boş Zaman Yönetimi Ölçeği (BZYÖ)” geçerlilik ve güvenirliliği yapılan “Boş Zaman Yönetimi Ölçeği” kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen veriler, SPSS 25.0 paket programından yararlanılarak çözümlenmiştir. Veri sayısı 30’dan fazla olduğundan verilerin normallik değerleri Kolmogorov-Simirnov (Lilliefors) testi ile incelenmiş olup, bu değerlerin 0,05’ten küçük olması ve çarpıklık ve basıklık katsayılarının ±1 sınırları içinde olması nedeniyle verilerin normal dağılıma uygunluk gösterdiği bulunmuştur (Morgan, Leech, Gloeckner ve Barrett, 2004).Ölçeklerden elde edilen puanlar normal dağıldığından parametrik testlerden ilişkisiz örneklemler için t-testi ve tek yönlü varyans analizi (One-way ANOVA) kullanılmıştır. Çalışmanın bulgularında ise, gelecek beklentisi ölçeğinin “Cinsiyet, yaş, sınıf, başarı, rekreatif, boş zaman süresi, zamanı verimli kullanma, boş zaman faaliyeti demografik değişkenlerine göre gelecek beklentileri ile boş zaman yönetimlerinin bazı değişkenlere göre anlamlı bir farklılık göstermediği, öğrencilerin yaş değişkenine göre “Amaç Belirleme ve Yöntem”, “Değerlendirme” ve ölçeğin toplam puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılığın olduğu yine günlük boş zaman süresi değişkenine göre “Değerlendirme” puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmuştur. Sonuç olarak; Ergenlik döneminde hayata atılmaya hazırlanan lise öğrencilerinin gelecekleri ile ilgili çalışmalar önemlidir. Bu doğrultuda sonuçların farklı yaş grupları ile farklı bölgelere genellenmesi uygun değildir. Bu nedenle konuya ilişkin çalışmaların farklı yaş kategorilerine uygulanması gençlerle ilgili olarak daha ayrıntılı veriler elde edilmesine ve alan yazınına önemli katkılar sağlayacaktır.

Anahtar Kelimeler:

Sports High School Students' Free Time Management Review On Basic Values
2021
Yazar:  
Özet:

The aim of our study is to study whether the levels of leisure management of students between the ages of 13 and 18 are varied according to gender, age, class, situations of finding themselves successful in classes, situations of evaluation of recreational activities, daily leisure times, situations of efficient use of their leisure times and variations of leisure activities. The study included 259 (149 men and 110 women) people who studied at Konya, Mersin, Karaman, Niğde and Istanbul Tff Celal Aras Sports High Schools. As a data collection tool, the personal information form prepared by the researchers was developed by Wang, Kao, Huan and Wu (2011) and used by the Turkish adaptation Akgül and Karaküçük (2015) for the validity and reliability of the "Free Time Management Scale (BZYÖ)" and the "Free Time Management Scale". The data obtained in the study was analyzed using the SPSS 25.0 package program. Since the number of data is more than 30 the normal values of the data have been studied by the Kolmogorov-Simirnov (Lilliefors) test, and it has been found that the data is compatible with normal distribution because these values are less than 0.05 and the confusion and compression ratio are within the limits of ±1 (Morgan, Leech, Gloeckner and Barrett, 2004). Since the scores are normally distributed, the t-test and one-way variance analysis (One-way ANOVA) are used for non-related samples from the parametric tests. In the findings of the study, the scale of future expectations "Gender, age, class, success, recreational, leisure time, time efficient use, leisure time activity has not shown a significant difference in terms of future expectations according to demographic variables and leisure time management according to some variables, the scale of students according to age variables has a statistically significant difference between the scale's overall scale and the scale's overall scale, and the scale's daily leisure time variables according to the scale's "evaluation" scale has a statistically significant difference. As a result; studies on the future of high school students prepared to be put into life during adolescence are important. It is not appropriate that the results are generalized to different age groups and regions. Therefore, the application of the studies on the subject to different age categories will make a significant contribution to the acquisition of more detailed data on young people and the field writing.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler












Journal Of Social, Humanities And Administrative Sciences

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.031
Atıf : 339
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini