Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 14
Beceri Geliştirme Temelli Öğretim Uygulamalarının Grafik Çizme ve Yorumlama Becerisine Etkisi
2023
Dergi:  
Turkish Studies Educational Sciences
Yazar:  
Özet:

Bu araştırmanın amacı sosyal bilgiler öğretiminde beceri öğretim basamaklarına uygun olarak tasarlanan beceri öğretimi temelli etkinliklerin yer aldığı öğretim uygulamalarının öğrencilerinin grafik çizme ve yorumlama becerisine etkisini ortaya koymaktır. Araştırma, Marmara bölgesideki bir ilde 2018-2019 eğitim-öğretim yılında altıncı sınıfta öğrenim gören ve intact atamayla belirlenen 30 öğrencinin katılımıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırma, nicel yaklaşım kapsamında tek grup sontest deneysel desen modelinde tasarlanmıştır. Deney grubu öğrencilerinin grafik okuryazarlığı düzeylerini belirlenirken, öğrencilerin grafik türü değişkenine göre becerileri, grafik çizme değişkenine göre becerileri ve grafik yorumlama değişkenine göre becerileri esas alınmıştır. Araştırma, altıncı sınıf sosyal bilgiler dersindeki yeryüzünde yaşam, ülkemizin kaynakları ile ülkemiz ve dünya üniteleri kapsamında, grafik okuryazarlığı ile bağlantılı olan beş adet kazanım, üç hafta ve dokuz ders saati süre ile sınırlandırılmıştır. Araştırma süresince, ortaokul altıncı sınıf seviyesinde en yaygun kullanılan temel grafik türlerinin yer aldığı, sosyal bilgiler dersinin grafikler ile ilgili muhtevasını içeren, beceri öğretim basamaklarına uygun olarak tasarlanmış etkinliklerden oluşan öğretim uygulamaları gerçekleştirilmiştir. Grafik okuryazarlığı düzeyi belirleme etkinlikleri, grafik çizme becerisini belirleme ve grafik yorumlama becerisini belirleme sıralamasına göre uygulanmıştır. Araştırmaya veri toplamak amacıyla araştırmacının geliştirdiği “Grafik Çizme ve Yorumlama Beceri Kontrol Listesi (GÇYB-KL)” ölçeği tercih edilmiştir. Araştırmayla elde edilen verilerin analiz edilmesi için yüzde, frekans, aritmetik ortalamayla tek faktör üstünde tekrarlı ölçümler için iki faktörlü ANOVA (repeated measures) testi tercih edilmiştir. Araştırma sonuçları, deney grubu öğrencilerinin grafik okuryazarlığı düzeylerinin grafik türü, grafik çizme becerisi ve grafik yorumlama becerisi değişkenlerine bağlı olarak farklılık gösterdiğini ortaya çıkarmıştır.

Anahtar Kelimeler:

The Effect Of Skills Development Based Teaching Applications On Graph Drawing and Interpretation Skills
2023
Yazar:  
Özet:

The aim of this research is to reveal the effect of teaching practices, which include skill teaching-based activities designed in accordance with skill teaching steps in social studies teaching, on students' ability to draw and interpret graphs The research was carried out with the participation of 30 students who were studying in the sixth grade of secondary school in a province in the Marmara region in the 2018-2019 academic year and were determined by intact assignment. The research was designed in a single group posttest experimental design model within the scope of the quantitative approach. While determining the graph literacy levels of the experimental group students, the students' skills according to the graph type variable, their skills according to the graph drawing variable and their skills according to the graph interpretation variable were taken as basis. The research is limited to five achievements, three weeks and nine class hours, which are related to graph literacy within the scope of life on earth, resources of our country and our country and world units in the sixth grade social studies course. During the research, teaching practices consisting of activities designed in accordance with the skill teaching steps, including the most commonly used basic graph types at the secondary school sixth grade level, including the graph content of the social studies course were carried out. Activities for determining the level of graph literacy were applied according to the order of determining the ability to draw graph and determining the ability to interpret graphs. The Chart Drawing and Analysis Skill Checklist (CDAS-CL) scale developed by the researcher was used to collect data for the study. Percentage, frequency, arithmetic mean and two-factor ANOVA (repeated measures) test was used for repeated measurements on a single factor for the analysis of the data collected from the research. The results of the research revealed that the graph literacy levels of the experimental group students differ depending on the variables of graph type, graph drawing skills and graph interpretation skills.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Turkish Studies Educational Sciences

Alan :   Eğitim Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 752
Atıf : 1.098
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini