Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 38
 İndirme 12
Ceza Muhakemesinde In Absentıa Duruşma Yapılması ve Mahkûmiyet Kararı Verilmesi Üzerine Bazı Düşünceler
2020
Dergi:  
Süleyman Demirel Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Sanığın duruşmada hazır bulunması bir yargılama şartıdır. Başka bir ifadeyle sanığın yokluğunda (in absentia) yargılama yapılabilmesi kural olarak mümkün değildir. Yokluğunda yargılama yapılması kabul edilmeyen sanık hakkında mahkumiyet kararı verilebilmesi de düşünülemez. Buna karşın Yargıtay’ın konuyla ilgili içtihatlarına bakıldığında, belli ağırlıkta yaptırım öngörülen suçlarla ilgili diğer şartların da varlığı halinde, in absentia duruşma yapılıp mahkumiyet kararı verilebileceğinin kabul edildiği görülmektedir. Yargıtay’ın görüşünün normatif dayanağı olarak Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 195. maddesi ile İcra ve İflas Kanunu’nun 349. maddesi gösterilmektedir. Özellikle Çek Kanunu’nda tanımlanan bazı suç tipleri bakımından, İcra ve İflas Kanunu’na yapılan gönderme dolayısıyla icra ceza mahkemeleri tarafından yapılan yargılamalarda sanıkların yokluğunda çok sayıda mahkumiyet kararı verildiği bilinmektedir. Mevcut çalışmada in absentia duruşma yapılıp mahkumiyet kararı verilmesinin yerinde olup olmadığı incelenmiştir. Ayrıca böyle bir kabulün ceza muhakemesine egemen olan temel ilke ve değerlerle uyum içerisinde bulunup bulunmadığının kritiği yapılmış, 7188 sayılı Kanunla Ceza Muhakemesi Kanunu’nda yapılan değişiklikler de dikkate alınmıştır. Çalışmada Alman literatüründen de yararlanmak suretiyle görüşler ortaya konulmuş ve çözüm önerileri üretilmiştir.

Anahtar Kelimeler:

The Judgment Is Based On The Proceedings In Absentia and The Sentence Of The Prison.
2020
Yazar:  
Özet:

The prosecution is a condition for the prosecutor to be prepared. In other words, in the absence of the accused (in absentia) the trial is not possible as a rule. There is no judgment for the accused who cannot be sentenced in the absence. Nevertheless, considering the court’s arguments regarding the matter, it appears that if there are other conditions relating to the crimes that are subject to a certain weight of punishment, in absentia the judgment may be made and the sentence may be sentenced. As the normative basis of the judgment of the court, article 195, of the Criminal Procedure Act and article 349 of the Criminal Procedure Act and the Criminal Procedure Act are indicated. Specifically in terms of some types of crimes defined in the Czech Law, it is known that a large number of sentences were sentenced in the absence of accused in the trials conducted by the executive criminal courts due to the sending to the Law of Execution and Bankruptcy. In the current study, in absentia the trial was conducted and the sentence was issued. It was also criticized whether such acceptance is in accordance with the basic principles and values that dominate the criminal trial, and the amendments to the Criminal Procedure Act No. 7188 were also taken into account. In the study, the German literature was also used to present opinions and proposals for solutions.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Süleyman Demirel Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi

Alan :   Hukuk

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 243
Atıf : 613
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini