Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 66
 İndirme 19
Sınıf Öğretmenlerinin Müzik Eğitimine Yönelik Öz-yeterlikleri: Bir Ölçek Uyarlama Çalışması
2020
Dergi:  
Turkish Studies Educational Sciences
Yazar:  
Özet:

Bireyin müzikal algı-bilgisini, estetik düşüncesini, yaratıcılığını ve yeteneğini, bireysel ve toplumsal ilişkilerini, zihinsel becerilerini geliştirme vb. özel amaçları doğrultusunda gerçekleştirilen müzik eğitiminde sınıf öğretmeninin müzik alan bilgisinin yeterli olması ve eğitim sürecinde bu alan bilgisini kullanabilmesi önemli görülmektedir. Bu nedenle temel eğitimin önemli basamaklarından biri olan ilkokul kademesinde görev yapan sınıf öğretmenlerinin müzik eğitimine yönelik öz- yeterlik inançlarının yüksek olması gerçekleştirilecek olan eğitimin etkili-verimli olmasına ve donanımlı bireylerin yetişmesine katkı sağlayacaktır. Müzik eğitimi etkinlikleri çocukların yalnızca akademik başarılarına değil aynı zamanda kimlik gelişimlerine, arkadaşlık ilişkilerinin ve sosyal iletişimlerinin gelişimlerine de katkı sağlamaktadır. Bu nedenle ilkokul döneminde çocuğun ilgi, ihtiyaç ve kapasitesini mümkün olan en üst düzeye çıkarabilecek müzik eğitiminden yararlanması önemli görülmekte; sınıf öğretmeninin müzik eğitimi alanında donanımlı olması ve öz-yeterlik düzeyinin yüksek olmasının çocuğun müziksel gelişim sürecini destekleyip şekillendireceği düşünülmektedir. Bu düşünce ile bu araştırmada Bozdemir (2012) tarafından geliştirilen “Beden Eğitimi ve Spor Dersine Yönelik Problem Belirleme Ölçeği”nin sınıf öğretmenlerinin müzik dersine yönelik öz-yeterliklerini belirlemeye yönelik uyarlama ve geçerlik-güvenirlik çalışmalarının sunulması amaçlanmıştır. Araştırma Uşak İl Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı ilkokullarda görev yapan 252 sınıf öğretmeniyle yürütülmüştür. 5’li likert tipindeki ölçeğin geçerlik ve güvenirlik çalışmaları sonucunda ölçeğin müzik dersine yönelik öz-yeterlik ölçeğine uyarlanmış şeklinin 5 faktöre dağılan 20 maddeden oluştuğu saptanmıştır. Ölçeğin uygulanmasından elde edilen verilerin faktör analizi için uygun olup olmadığının belirlenmesinde Kaiser-Meyer-Olkin (KMO) örneklem uygunluğu testi ve ölçeğin faktör yapısını belirlemek üzere faktör analizi yapılmış geçerliğini test etmek üzere Cronbach Alfa kat sayısı belirlenmiştir ve 0.743 olarak hesaplanmıştır. Veri kümesini faktör analiziyle analiz edebilecek duruma getirmek için uygulanan temel bileşenler analiz sonucunda öz değeri 1 ve üzerinde olan 5 faktör oluşmuştur. Elde edilen sonuçlara göre, sınıf öğretmenlerinin müzik eğitimine yönelik öz-yeterliklerini ölçmek için uyarlanan ölçeğin uygun bir ölçme aracı olduğu söylenebilir.

Anahtar Kelimeler:

Class Teachers' Self-qualifications Towards Music Education: A Scale Adjustment Study
2020
Yazar:  
Özet:

Developing the individual’s musical perception-knowledge, aesthetic thought, creativity and ability, individual and social relationships, mental skills, etc. It is important that in the music training carried out in accordance with its specific purposes that the class teacher has sufficient knowledge of the music field and that the knowledge of this field may be used in the training process. Therefore, the high belief of self-sufficiency to music education of classmates in the primary school, which is one of the important stages of basic education, will contribute to the effectiveness of the education that will be achieved and the development of equipped individuals. Music education activities contribute not only to children’s academic achievements but also to the development of identity, friendship relationships and social communications. Therefore, it is important that in the early school period the child may benefit from the music education that can bring his interest, needs and capacities to the highest possible level; it is believed that the class teacher is equipped in the field of music education and that the high level of self-capacity will support and shape the child’s musical development process. With this thought, this study is designed to present the adaptation and validity-confidence studies for the determination of class teachers’ self-capacity to the music course of the "Body Education and Sports Course Problem Determination Scale" developed by Bozdemir (2012). The research was carried out with 252 class teachers working in the primary schools associated with the Ministry of Education of the State. The scale in the likert type 5 is found to be valid and reliable as a result of the study of the scale adapted to the scale of self-sufficiency for the music lesson in the form of 20 items distributed to 5 factors. In determining whether the data obtained from the application of the measurement is suitable for factor analysis, Kaiser-Meyer-Olkin (KMO) sample conformity test and the validity of the factor analysis to determine the factor structure of the measurement, the Cronbach Alfa number was determined and calculated at 0.743. The basic components applied to bring the data set to a state that can be analyzed by factor analysis resulted in the analysis of the 5 factors with the value of essence 1 and above. According to the results obtained, it can be said that the adapted scale is an appropriate measurement tool to measure the class teachers’ self-capacity for music education.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler




Turkish Studies Educational Sciences

Alan :   Eğitim Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 752
Atıf : 1.089
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini