User Guide
Why can I only view 3 results?
You can also view all results when you are connected from the network of member institutions only. For non-member institutions, we are opening a 1-month free trial version if institution officials apply.
So many results that aren't mine?
References in many bibliographies are sometimes referred to as "Surname, I", so the citations of academics whose Surname and initials are the same may occasionally interfere. This problem is often the case with citation indexes all over the world.
How can I see only citations to my article?
After searching the name of your article, you can see the references to the article you selected as soon as you click on the details section.
 Views 11
 Downloands 1
Türk Toplumu Perspektifinden Küresel Politika Paradigmalarının ve Ulusal Modellerin Değerlendirilmesi
2022
Journal:  
Türk & İslam Dünyası Sosyal Araştırmalar Dergisi
Author:  
Abstract:

Küresel ekonomide istikrarlı ekonomik büyümeyi sağlayan ve başarılı kabul edilen ulusal kamu politikası modelleri vardır. Ülkelerden bazıları örneğin, Amerika ve İngiltere gibi piyasa merkezli yani, liberal politikalar ile dünyanın en zengin ve güçlü ülkeleri olmuşlardır. Ülkelerden bazıları ise Fransa veya Japonya, Güney Kore gibi devlet merkezli politikalar ile dünyanın en başarılı ülkeleri olmuşlardır. Bu yüzden herhangi bir ulusal kamu politikası modelinin en iyi model olduğunu söylemek doğru olmaz.  Tanzimatla birlikte Türk toplumunun kapitalistleşmesi için bu iki önemli küresel politika paradigması uygulanmaktadır. Aydınların bir kısmı liberal iktisat politikalarını Osmanlıyı kurtaracak tek çare olarak görmüştür. Liberal iktisat politikalarının tehlikeli sonuçlar doğuracağını düşünen aydınların diğer bir kısmı ise devletçi iktisat politikalarını savunmuşlardır. Ancak, her iki politika paradigması da temelde kapitalist bir toplum düzeninin yaratılması amacını taşımaktadır. Kurtuluş Savaşının kazanılmasından sonra yeni kurulan Türk Devleti’nin hızlı kalkınması ve sanayileşmesi için bu iki küresel politika paradigmasının uygulandığı görülmektedir. Bu bağlamda çalışmada Türk toplumunda küresel politika paradigmalarının ulusal model üzerindeki etkileri anlatılmaktadır.

Keywords:

Assessment of the global political paradigms and national models from the perspective of the Turkish society
2022
Author:  
Abstract:

There are national public policy models that ensure stable economic growth in the global economy and are successfully recognized. Some of the countries, for example, have become the richest and most powerful countries in the world with market-centric, such as America and Britain, which means that they have become the richest and most powerful countries in the world. Some of the countries have become the most successful countries in the world with government-based policies such as France or Japan, South Korea. Therefore it is not right to say that any national public policy model is the best model.  Together with Tanzania, these two important global political paradigms are applied to the capitalization of the Turkish society. Some clearers have seen liberal economic policies as the only way to save the Ottoman. The rest of the clear people who believe that liberal economic policies will bring dangerous consequences have defended the political economic policies of the state. However, both political paradigms are basically aimed at the creation of a capitalist social order. After the victory of the Liberation War, it appears that these two global political paradigms are applied to the rapid development and industrialization of the newly established Turkish State. In this context, the study describes the impact of global political paradigms on the national model in the Turkish society.

Keywords:

Citation Owners
Information: There is no ciation to this publication.
Similar Articles






Türk & İslam Dünyası Sosyal Araştırmalar Dergisi

Field :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Journal Type :   Uluslararası

Metrics
Article : 816
Cite : 571
Türk & İslam Dünyası Sosyal Araştırmalar Dergisi