Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 22
 İndirme 3
İmalat Sanayii Banka Kredileri ile İmalat Sanayii Yİ-ÜFE Arasındaki İlişki: Kredi-Enflasyon Sarmalı
2022
Dergi:  
Bulletin of Economic Theory and Analysis
Yazar:  
Özet:

2020 yılından bu yana imalat sanayii Yİ-ÜFE oranları, bankacılık sektörü tarafından ticari kredilere (TL) uygulanan faiz oranları, imalat sanayiine yönelik kullandırılan banka kredileri ve bu kredilere yönelik tahsili gecikmiş alacakların yükseldiği gözlenmektedir. Türkiye’nin ekonomik gelişiminde önemli bir yer tutan imalat sanayiinin sürdürülebilirliği açısından imalat sanayii Yİ-ÜFE oranları ve imalat sanayiine yönelik kullandırılan banka kredileri büyük önem arz etmektedir. Bu araştırmada imalat sanayii Yİ-ÜFE oranları, bankacılık sektörü tarafından ticari kredilere (TL) uygulanan faiz oranlarının ağırlıklı ortalaması, imalat sanayiine yönelik kullandırılan banka kredileri ve bu kredilere ait tahsili gecikmiş alacaklar arasındaki ilişkinin araştırılması amaçlanmıştır. Bu amaçla söz konusu değişkenlere Engle-Granger eşbütünleşme testi ve Granger nedensellik testi uygulanarak değişkenler arasındaki ilişki analiz edilmiştir. Analizler sonucunda tüm değişkenlerin uzun dönemde karşılıklı olarak eş bütünleşik olduğu ve tahsili gecikmiş imalat sanayii kredileri ile imalat sanayii Yİ-ÜFE oranı ve ticari kredilere (TL) uygulanan faiz oranı arasında karşılıklı nedensellik ilişkisinin olduğu tespit edilmiştir. Bununla birlikte imalat sanayiine kullandırılan banka kredilerinden, imalat sanayii Yİ-ÜFE oranına, ticari kredilere uygulanan faiz oranına ve tahsili gecikmiş imalat sanayii kredilerine doğru tek yönlü bir nedensellik ilişkisinin olduğu tespit edilmiştir. Araştırmada imalat sanayii enflasyonu ve kredilerinin bir sarmal halini aldığı sonucuna varılmış ve bankacılık sektörü ile karar alıcılara yönelik politika önerilerinde bulunulmuştur.

Anahtar Kelimeler:

The Relationship Between Manufacturing Industry Bank Loans and Manufacturing Industry D-ppi: Loan-inflation Spiral
2022
Yazar:  
Özet:

It has been observed that the manufacturing industry D-PPI rates, interest rates applied commercial loans (TL) by the banking sector, bank loans extended to the manufacturing industry and NPLs of these loans have increased since 2020. In terms of the sustainability of the manufacturing industry, which has an important place in Turkey’s economic development, the manufacturing industry D-PPI ratios and bank loans extended to the manufacturing industry are of great importance. In this research, it is aimed to investigate the relationship between the manufacturing industry D-PPI rates, the weighted average of the interest rates applied to commercial loans (TL) by the banking sector, bank loans extended to the manufacturing industry and NPLs of these loans. For this purpose, the Engle-Granger cointegration test and the Granger causality test were applied to the variables in question and the relationships between the variables were analyzed. As a result of the analyzes, it has been detected that all variables are mutually cointegrated in the long term and there is a mutual relationship between the non-performing manufacturing industry loans with the manufacturing industry D-PPI rate and the interest rate applied to commercial loans (TL). In addition, it has been determined that there is a one-way causality relationship from bank loans extended to the manufacturing industry to the manufacturing industry D-PPI rate, the interest rate applied to commercial loans (TL) and non-performing manufacturing industry loans. In the research, it was concluded that the manufacturing industry inflation and loans have become a spiral, and policy recommendations have been made for the banking sector and decision-makers.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler


Bulletin of Economic Theory and Analysis

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 131
Atıf : 225
Bulletin of Economic Theory and Analysis