Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 39
 İndirme 9
TÜRKİYE İLE BRICS ÜLKELERİ ARASINDAKİ DIŞ TİCARETİN ÇEKİM MODELİ (Gravity Model ) İLE EKONOMETRİK ANALİZİ
2021
Dergi:  
Journal Of Social, Humanities And Administrative Sciences
Yazar:  
Özet:

Dünyanın güç dengesinin giderek değiştiğine yönelik görüşler ve raporlar giderek artmaktadır. Bu konudaki raporlardan 2001 tarihli Goldman Sachs raporu BRICs ülkeleri denilen gelişmekte olan ülkelere çekilmiştir. Küresel gelişmelerle birlikte bu ülkeler yeni pozisyonlar alma ve stratejik işbirliği fırsatlarını değerlendirmeye çalışmaktadır. Kapsadığı yüzölçümü, nüfus potansiyeli, yüksek büyüme oranları, teknolojik gelişmişlik ve dış ticaret rakamlarıyla BRICS ülkeleri dünyanın yükselen gücü olarak nitelendirilmektedir. Bu çalışmada başarılı ekonomik performanslarıyla dikkatleri üstüne çeken BRICS ülkeleri ile Türkiye arasındaki dış ticareti etkileyen etmenler panel veri yöntemi kullanılarak çekim modeli ile ekonometrik olarak araştırılmıştır. Çalışmada; Türkiye’nin BRICS ülkeleriyle olan dış ticaretini ne yönde ve ne kadar etkilediklerini araştırmak için modele HamPet, Tic/GSYİH, Linder, DogYat, DogYatTr değişkenleri ilave edilmiştir. Modelin spesifikasyonu; Ln(Totalexportijt )= (α + ut) + β1ln(GDPit) + β2ln(GDPjt) + β3ln(Distijt) + + β4ln(Linderijt) + β5ln(Hampet) + β6ln(DogYat) + β7ln(DogYatTr) + β8ln(TIC/GDPit) + uit . Sonuçlar test edilip yorumlanmıştır.

Anahtar Kelimeler:

Economic Analysis of the Growth Model (Gravity Model) between the BRICS and Turkey
2021
Yazar:  
Özet:

The views and reports on the world’s power balance are increasingly changing. The 2001 Goldman Sachs report has been drawn to developing countries called the BRICs. With global developments, these countries are trying to take new positions and evaluate opportunities for strategic cooperation. With its percentage, population potential, high growth rates, technological advancement and external trade figures, the BRICS countries are classified as the world’s rising power. The factors that influence foreign trade between the BRICS countries and Turkey with their successful economic performance in this study have been econometrically studied with the drawing model using the panel data method. In the study; to investigate what direction and how they affect the foreign trade of Turkey with the BRICS countries, the model has been added to HamPet, Tic/GDP, Linder, DogYat, DogYatTr variables. The specification of the model; Ln(Totalexportijt )= (α + ut) + β1ln(GDPit) + β2ln(GDPjt) + β3ln(Distijt) + β4ln(Linderijt) + β5ln(Hampet) + β6ln(DogYat) + β7ln(DogYatTr) + β8ln(TIC/GDPit) + uit . The results are tested and interpreted.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Journal Of Social, Humanities And Administrative Sciences

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.031
Atıf : 658
Journal Of Social, Humanities And Administrative Sciences