Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 25
 İndirme 5
Dil Felsefesinden Hukuk Felsefesine Açılan Bir Kapı: Gadamer’den Dworkin’e Hermeneutik Yöntem
2021
Dergi:  
Temasa Journal of Philosophy
Yazar:  
Özet:

Yirminci yüzyıldan bu yana sosyal bilimlerde kabul gören düşünce sosyal bilimlerin bir betimleme meselesinden çok bir “yorum” olduğudur. Sosyal bilimlerde özellikle geç modernitenin metodolojisi halini alan bu yorum yöntemine (hermeneutik) genel hatlarını kazandıran düşünür Hans Georg Gadamer’dir. Dil felsefesinde öne çıkan bir yöntem olarak yorumsamayı hukuk kavrayışında bir metodoloji haline dönüştüren düşünür ise Ronald Dworkin’dir. Hukuki problemleri özü itibariyle bir yorum meselesi olarak gören R. Dworkin, Gadamer’in ortaya koyduğu şekliyle yorumsama yönteminden etkilenmiş görünür. R. Dworkin için hangi toplumda olursa olsun, hukuku anlamanın ve onu doğru bir şekilde uygulayarak adaletin vuku bulmasını sağlamanın tek yolu, yorum oyununa katılmaktan geçmektedir. Bu bakımdan Dworkin hukuk anlayışını şekillendirirken, bu anlayışının temeline çok ufak farklılıklarla H. G. Gadamer’in ortaya koyduğu şekliyle yorumsama (hermeneutik) yöntemini yerleştirir. Çalışmamız kapsamında biz de, dil felsefesi geleneğinde yirminci yüzyıldan bu yana, Gadamer’in çalışmalarıyla kendisine önemli bir yer edinmiş olan yorumsama yönteminin, Dworkin’in hukuk felsefesinde kurucu bir yorum teorisi olarak kendisini nasıl göstermiş olduğunun izlerini sürmeye çalışacağız. Gadamer’den Dworkin’e, dil felsefesinden hukuk felsefesine açılan kapıyı aralamaya çalışacağız.

Anahtar Kelimeler:

A Door To Law Philosophy: Hermeneutic Method From Gadamer To Dworkin
2021
Yazar:  
Özet:

The thought, which has been accepted in social sciences since the twentieth century, is that social sciences are much more than a question of illustration. In social sciences, the thinker Hans Georg Gadamer has given its general lines to this commentary method (hermeneutic), which is the methodology of late modernity. Ronald Dworkin is the thinker who turns interpretation into a methodology in the understanding of law as a method in language philosophy. R. Dworkin, who sees legal issues as a matter of comment in its essence, appears to be influenced by the method of interpretation as Gadamer reveals. For R. Dworkin, no matter what society it is, the only way to understand the law and to ensure that justice is found by its correct application is to participate in the comment game. In this regard, while Dworkin shapes the understanding of law, he puts the interpretation (hermeneutic) method on the basis of this understanding with very little differences as H. G. Gadamer reveals. As part of our study, we will also try to keep track of how the interpretation method, which has gained an important place since the twentieth century in the language philosophy tradition, has shown itself as a fundamental interpretation theory in Dworkin's law philosophy. We will try to open the door from Gadamer to Dworkin, from language philosophy to law philosophy.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Temasa Journal of Philosophy

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 238
Atıf : 288
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini