Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 4
 Görüntüleme 39
Akut Koroner Sendromlu Hastalarda Anksiyete ve Depresyonu Belirleyen Faktörler
2015
Dergi:  
Türk Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Akut koroner sendromu olan hastalarda, anksiyete ve depresyon sık karşılaşılan ve kardiyak rehabilitasyon sürecini etkileyen sağlık sorunlarıdır. Bu çalışmada; akut koroner sendromlu hastalarda anksiyete ve depresyon düzeyini belirleyen faktörlerin araştırılması amaçlandı. Yöntemler: Çalışmaya akut koroner sendrom tanısı ile koroner bakım ünitesinde izlenen 50 hasta (42 erkek, 8 kadın) katıldı. Olguların fiziksel, fizyolojik ve demografik özellikleri kaydedildi. Akut Koroner Olaylarda Küresel Kayıt (GRACE) risk puanı hesaplandı. Fonksiyonel düzey, New York Kalp Birliği (NHYA) sınıflaması ile belirlendi. Anksiyete düzeyi, Durumluk ve Sürekli Kaygı Envanteri (STAI); depresyon düzeyi Beck Depresyon Envanteri (BDI) kullanılarak belirlendi. Bilişsel fonksiyonlar, Mini-Mental Durum Değerlendirmesi (MMSE) kullanılarak değerlendirildi. Sonuçlar: Çoklu doğrusal regresyon analizine göre, BDI ve NYHA sınıfı, STAI-Sürekli Anksiyete puanındaki değişimin % 45’ini açıkladı (p=0.016). Eğitim süresi, önceden geçirilmiş perkütan girişimin varlığı ve koroner bakıma ilk yatışta kaydedilen solunum frekansı değeri, STAI-Durumluk Anksiyete puanının % 39’unu açıkladı (p<0.0001). STAI-Sürekli Anksiyete puanı ve MMSE puanı, BDI puanındaki değişimin % 37’sini belirledi (p<0.0001). Tartışma: Akut koroner sendromda, fonksiyonel düzey, eğitim süresi, bilişsel fonksiyon, önceki perkütan uygulamalar ve ilk yatışta kaydedilen solunum frekansı değeri, depresyon ve anksiyete düzeyini belirlemektedir. Kardiyak rehabilitasyon programları planlanırken fiziksel fonksiyonların yanı sıra psikososyal durumunda göz önünde bulundurulmalıdır.

Anahtar Kelimeler:

Factors That Determine Anxiety and Depression In Patients With Acute Coronary Syndrome
2015
Yazar:  
Özet:

In patients with acute coronary syndrome, anxiety and depression are common health problems that affect the heart rehabilitation process. This study was aimed at investigating factors that determine the level of anxiety and depression in patients with acute coronary syndrome. Methods: The study included 50 patients (42 men, 8 women) monitored in the coronary care unit with the diagnosis of acute coronary syndrome. The physical, physiological and demographic characteristics of the events were recorded. The risk score for acute coronary incidents (GRACE) is calculated. The functional level was determined by the New York Heart Association (NHYA) classification. The level of anxiety, state and constant anxiety inventory (STAI); the level of depression was determined using the Beck Depression inventory (BDI). Cognitive functions were evaluated using the Mini-Mental Status Assessment (MMSE). Results: According to multi-linear regression analysis, BDI and NYHA class revealed 45% of the change in the STAI-Continuous Anxiety score (p=0.016). The training time, the presence of the previously passed percutaneous initiative, and the respiratory frequency value recorded in the first deposit in coronary care, stated 39% of the STAI-Standance Anxiety score (p<0.0001). The STAI-Continuous Anxiety score and the MMSE score determined 37% of the change in the BDI score (p<0.0001). In acute coronary syndrome, it determines the functional level, training time, cognitive function, previous perkutan applications and the respiratory frequency value recorded in the first session, the level of depression and anxiety. During the planning of cardiovascular rehabilitation programs, physical functions as well as psychosocial conditions should be taken into account.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler












Türk Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 250
Atıf : 250
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini