Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 43
 İndirme 5
Çeltik Üretiminin İklim Değişikliği Üzerine Etkisi Konulu Araştırmaların Bibliyometrik Analiz Yöntemiyle İncelenmesi
2021
Dergi:  
Tarım Ekonomisi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: İklim; sıcaklık, nem, atmosfer basıncı, rüzgâr, yağış, nem seviyeleri, güneş ışığı yoğunlukları, bulut örtüleri ve diğer meteorolojik olayların belirli zaman içerisindeki ortalaması olarak tanımlanmaktadır. İklim değişikliği; karşılaştırılabilir zaman dilimlerinde kısa ve uzun vadeli gözlemlerle hava koşullarındaki herhangi bir değişiklik ve bunun yanında insan faaliyetleri sonucunda küresel atmosferin bileşimini doğrudan ya da dolaylı biçimde bozan ve iklim üzerinde meydana gelen değişikliklere denir (Ullah et al. 2018; TOB, 2020). İklim koşullarına büyük ölçüde bağlı olan sektörlerin başında da tarım gelmektedir. İklim değişikliği sürdürülebilir tarımsal kalkınmayı tehlikeye atmakta, birçok çiftçinin verim ve gelirinde ciddi bir tehdit oluşturmakta, yer üstü ve yer altı su dengesini azaltmaktadır. Sera gazları iklim değişikliğine sebep olan ana unsurlardan biridir. TÜİK (2021) verilerine göre, sektör bazında incelendiğinde, tarımın sera gazı emisyonunun 2018 yılı itibariyle %12,5 paya sahip olduğu görülmektedir. Çeltik en önemli sera gazı (GHG) emisyon kaynağıdır ve FAO (2021) istatistiklerine göre dünya toplamında 2019 yılında, buğday ve mısırdan sonra yaklaşık 162 milyon ha ile en fazla ekimi yapılan temel gıda maddelerinden biridir (Pramono et al. 2021). Bu bilgiler ışığında araştırmada geçmişten günümüze kadar iklim değişikliği ve çeltik alanında yapılmış bilimsel yayınlar bibliyometrik analiz yöntemiyle incelenerek iklim değişikliği ile çeltik üretimi arasındaki ilişki konusunda yapılan çalışmaların zamansal evrimi, literatürdeki durumu sistematik ve kapsamlı bir biçimde ortaya konulması amaçlanmıştır. İncelenen yayınlar sonucunda elde edilen veriler görsel haritalama tekniğiyle resmedilmiştir.  Tasarım/Metedoloji/Yaklaşım: Veri tabanı Scopus’tan erişilen toplam 1257 adet bilimsel yayından oluşmuştur. Toplanan veriler bibliyometrik analiz yöntemiyle incelenmiştir.  Bulgular: Literatür incelendiğinde iklim değişikliği, tarım, sera gazı, metan, pirinç, küresel ısınma, sera etkisi, tarımsal üretim, gıda güvenliği gibi ana temalar üzerinde araştırmanın gerçekleştiği tespit edilmiştir. Özgünlük/Değer: Araştırma, 1994’ten günümüze kadar küresel boyutta yaşanan iklim değişikliği ile çeltik üretim literatürüne bibliyometrik analiz yöntemi ile incelenmesiyle diğer çalışmalardan ayrılmaktadır. 

Anahtar Kelimeler:

The Impact Of Steel Production On Climate Change Study Review By Bibliometric Analysis Method
2021
Yazar:  
Özet:

The climate is defined as the temperature, humidity, atmospheric pressure, wind, rainfall, humidity levels, sunlight intensity, cloud coverage and the average time of other meteorological events. Climate change is referred to as any changes in the weather conditions in comparable periods of time, short and long-term observations, and as a result of human activity, which directly or indirectly disrupt the composition of the global atmosphere and occurring on the climate. 2018; TOB, 2020) There are also sectors that are largely linked to climate conditions. Climate change threatens sustainable agricultural development, poses a serious threat to the yield and income of many farmers, reducing the ground and underground water balance. Greenhouse gases are one of the main factors that cause climate change. According to TÜIK (2021) data, when examined on the basis of the sector, the agriculture’s greenhouse gas emissions appear to be 12.5% from 2018. Steel is the most important source of greenhouse gas (GHG) emissions, and according to FAO’s statistics (2021) it is one of the world’s most important foods planted in 2019, with approximately 162 million hectares of grain and eggs (Pramono et al. in 2021. In light of this information, the research has been conducted from the past to the present and the scientific publications in the field of climate change and steel are studied by the bibliometric analysis method and the study of the relationship between climate change and steel production is aimed at presenting the time evolution of the studies, the situation in literature in a systematic and comprehensive manner. The data obtained from the reviewed publications were drawn up using the visual maping technique.  Design/Methodology/Access: The database consists of a total of 1257 scientific publications accessed from Scopus. The data collected was studied by a bibliometric analysis method. The findings: Literature study found that research was conducted on key topics such as climate change, agriculture, greenhouse gas, methane, rice, global warming, greenhouse effect, agricultural production, food safety. Originality/Value: The research is separated from other studies by the study of climate change and steel production literature through the bibliometric analysis method from 1994 to today.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler




Tarım Ekonomisi Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Ziraat, Orman ve Su Ürünleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 235
Atıf : 1.445
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini