Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 40
 İndirme 6
İNSANİ GELİŞME GÖSTERGELERİ BAKIMINDAN ULUSLARARASI EKONOMİK İŞ BİRLİĞİ VE KALKINMA TEŞKİLATI ÜYE ÜLKELERİNİN ANALİZİ
2021
Dergi:  
Finans Ekonomi ve Sosyal Araştırmalar Dergisi
Yazar:  
Özet:

Kalkınma, oldukça geniş bir kavram olmakla birlikte önceleri genellikle iktisadi yönden ele alınmakta idi. Ancak zaman içinde kalkınma, ekonomik büyümenin yanı sıra insanların iyi bir yaşam sürmeleri ile de ilişkilendirilmiştir. Buna bağlı olarak refah düzeyinin ve yaşam kalitesinin ölçülmesi için çeşitli endeksler ortaya konmuştur. İnsani Gelişme Endeksi (İGE) de bunlardan biridir. Bu nedenle çalışmada kalkınma kavramının incelenmesi için iyi bir yaşamın ölçülmesini de ele alan İGE kullanılmıştır. Çalışmada kullanılan İGE, doğuşta yaşam beklentisi, beklenen okullaşma yılı, ortalama okullaşma yılı ve Kişi Başına Gayri Safi Milli Gelir (GSMG) göstergelerinden oluşmaktadır. Çalışmanın amacı İGE’ye ait dört göstergeye göre OECD ülkelerini ortaya koydukları benzerlikler doğrultusunda sınıflandırmaktır. Analizde İGE göstergelerine göre ülkelerin sınıflandırılmasında ve hangi göstergelerin sınıflandırmada daha önemli olduğunun tespit edilmesinde kümeleme analizi ve diskriminant analizinden yararlanılmıştır. Yapılan kümeleme analizi sonucunda ülkelerin İGE’ye göre dört kümeye ayrılmasına karar verilmiştir. Diskriminant analizinden elde edilen sonuçlar incelendiğinde İGE’ye ait tüm göstergelerin ülkelerin kümelere ayrılmasında önemli ve ayırt edici değişkenler olduğu görülmektedir. Ayrıca kümeleme analizi sonucu elde edilen kümelerde yer alan 36 OECD ülkesinin tamamının İGE göstergelerine göre doğru sınıflandırıldığı söylenebilmektedir.

Anahtar Kelimeler:

International Economic Working Union and Development Initiative Analysis of Member States of Human Development
2021
Yazar:  
Özet:

The development was a fairly broad concept, but it was often addressed in the first place in an economic direction. But over time, development has been associated with economic growth as well as the good life of people. Accordingly, various indicators have been revealed to measure the level of well-being and quality of life. The Human Development Index is one of them. Therefore, IGE was used in the study that also addressed the measurement of a good life to study the concept of development. The IGE used in the study consists of the birth life expectancy, the expected school year, the average school year and the Indicators of GSMG (Gross Net National Income per Person). The aim of the study is to classify the OECD countries according to the similarities they show. The analysis has been used by accumulation analysis and discriminatory analysis in the classification of countries according to the IGE indicators and in determining which indicators are more important in the classification. As a result of the aggregation analysis, the countries were decided to be divided into four groups according to the IGE. When the results from the discriminatory analysis are examined, all indicators belonging to the IGE appear to be important and distinctive variables in the division of countries into groups. It is also possible to say that all of the 36 OECD countries included in the collections resulting from the aggregation analysis were correctly classified according to the IGE indicators.

Anahtar Kelimeler:

0
2021
Yazar:  
Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler




Finans Ekonomi ve Sosyal Araştırmalar Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 408
Atıf : 1.448
2023 Impact/Etki : 0.257
Finans Ekonomi ve Sosyal Araştırmalar Dergisi