Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 39
 İndirme 8
Seyyid Yahyâ Vâkıf (ö. 1738)’ın Şiirleri
2020
Dergi:  
RumeliDe Dil ve Edebiyat Araştırmaları Dergisi
Yazar:  
Özet:

Seyyid Yahyâ Vâkıf, İstanbul’da doğmuştur. Alim, şair ve hattat bir ailenin mensubudur. Baba tarafından seyyid olan Vâkıf’ın pederi Abdürrahim Fâiz Efendi (ö. 1726) ve anne tarafından dedesi Abdülbâkî Ârif Efendi (ö. 1713-14)’dir. Dedesi, babası, kardeşi Mehmed Şeref Efendi ve kendisi hem şair hem hattattır. Riyâzü’ş-Şu‘arâ’nın bir nüshası, talik yazıda üstat olan Vâkıf tarafından istinsah edilmiştir. Müderrislik, Kahire nakibüleşraflığı, Halep kadılığı, askerî kassamlık yapan şair 15 Ramazan 1150/ 2 Ocak 1738’de İstanbul’da vefat etmiş, Eyüp Mezarlığı’na dedesinin yakınında bir mevkiye defnedilmiştir. Vâkıf’ın Dîvân’ından başka bir eseri bilinmemektedir. Onun kaside nazım şekliyle yazdığı Halep Menzil-nâmesi Dîvân’ına da dâhil edilebilir. Mürettep olduğu bildirilen Dîvân’ı elimizde değildir. Yapı Kredi Sermet Çifter Araştırma Kütüphanesi Y-619 numaralı mecmua içinde Vâkıf’a ait 28 gazel ve 1 beyit yer almaktadır. Tezkireler, biyografi kitapları ve sanat tarihi çalışmalarında rastlananlarla birlikte bu çalışmadaki şiirler 32 gazel, 1 tarih kıtası ve 2 beyit olmak üzere 35’e ulaşmaktadır. Bu şiirler içinde yer alan 3 gazel, ya Seyyid Vehbî’ye nazire olarak yazılmıştır yahut Vehbî’nin naziresine zemin teşkil etmiştir. Ayrıca Kabataş Hekimoğlu Ali Paşa Meydan Çeşmesi’ndeki kitabelerden birinde Seyyid Vehbî’nin kıtası yazılı iken öteki kitabedeki kıtayı kimi kaynaklar Bursalı müderris Vâkıf Mahmûd Efendi’ye isnat etmişlerdir. Ancak şiir Seyyid Yahyâ Vâkıf’a aittir. Vâkıf’ın şairliği için kaynaklarda verilen bilgiler, onun iyi bir şair olduğunun zikredilmesinden ibarettir.

Anahtar Kelimeler:

Yehuwah Was The One Who Was. The Poetry Of 1738
2020
Yazar:  
Özet:

Seyyid Yahya Vâkıf was born in Istanbul. A poet, a poet and a family member. The Father of the Father of the Father of the Father of the Father of the Father 1726 and by his grandfather Abdülbâkî Ârif Efendi. It was 1713-14. His grandfather, his father, his brother, Mehmed Sheref, and he is both poet and linear. The righteousness of the righteous, the righteousness of the righteous, the righteousness of the righteous, the righteousness of the righteous, the righteousness of the righteous. Mederrislik, Cairo nakibüleşlığı, Halep woman, the poet who made military kassamity 15 Ramazan 1150/ 2 January 1738 died in Istanbul, and was buried in a position near his grandfather at the Eyup Cemetery. No other thing is known, except that of the wicked. It can also be included in the form of the Halep Menzil-named Devan which he has written in his case. We do not have the knowledge of the worship of God. Building Credit Sermet Double Research Library Y-619 is located in the Mecmua number 28 gazels and 1 beits of Vâkıf. In addition to those found in textbooks, biographical books and art history studies, the poems in this study reach 35: 32 gazels, 1 history continent and 2 beits. Three poems in these poems are either written to Seyyid Vehbî as Nazire or made the ground to the Nazire of Vehbî. Therefore, in one of the books in the Kabbalah Hekimoğlu Ali Pasha Square Fountain, the continent of Seyyid Vehbî is written, while in the other book some sources have insisted on the Bursali Mederris Vâkıf Mahmûd Efendi. The poem is the poem of Yahweh. The knowledge given in the sources for the poetry of Vâkûf is only the mention that he is a good poet.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler


RumeliDe Dil ve Edebiyat Araştırmaları Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 2.402
Atıf : 2.505
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini