Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 1
Montrö Sözleşmesi Kapsamında Alınan Ücretlerin Dayandığı Altın Frank’ın Değeri Üzerine Bir Değerlendirme
2023
Dergi:  
Güvenlik Stratejileri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Türk Boğazları olarak bilinen İstanbul Boğazı, Marmara ve Çanakkale Boğazı’ndan seyir ve sefer geçişleri 1936 yılında imzalanan Montrö Sözleşmesi ile düzenlenmiştir. Bu sözleşme kapsamında, Boğazlardan yararlanacak gemiler ile bu boğazların egemenliğine haiz Türkiye Cumhuriyeti’nin tasarrufları kapsamında karşılıklı hak ve yükümlülükler bulunmaktadır. Türk Boğazlarından geçiş yapan gemiler seyir serbestisinden istifade ederken, Türkiye Cumhuriyeti devletine sözleşmenin Ek-1’inde bulunan hizmetlere (Sıhhi kontrol, Fener, Tahlisiye hizmeti) yönelik ödeme yapmaları hükme bağlanmıştır. Özellikle ekin altında yer alan 1. ve 4. maddeler geçiş ücretine atıf yapmaktadır. Makalede de bu hususlar incelenmiştir. Söz konusu ekte ödenecek miktarın net ton başına ve hizmet türü itibariyle Altın Frank üzerinden tespit edileceği belirtilmektedir. Bu çalışmada, Boğazlardan geçen gemi sayısı ve toplam tonaj dikkate alınarak, ülkemiz tarafından alınacak ücretin belirlenmesinde Montrö Sözleşmesi’ndeki Altın Frank uygulaması ile mevcut uygulamaların karşılıklı mukayesesi yapılmış ve yöntemlerden hangisinin Türkiye Cumhuriyeti’ne daha fazla kazanım sağlayacağı tartışılmıştır. Çalışmanın sonucunda, uygulanabilecek yeni fiyatlandırmanın Türkiye’ye daha fazla gelir sağlayabileceği ve bu güncellemenin, Montrö Sözleşmesi’nin ruhuna uygun şekilde gerçekleşebileceği sonucuna varılmıştır.

Anahtar Kelimeler:

Fees Received Under The Montreux Convention: An Assessment On The Value Of The Golden Frank
2023
Yazar:  
Özet:

Montreux Convention signed in 1936 regulates the cruise and voyage passages through İstanbul Strait, Marmara Sea and Çanakkale Strait, known as the Turkish Straits. Within the framework of this convention, there are mutual rights and obligations concerning the navigation through the Turkish Straits and pertain to both the vessels utilizing the straits for passage and the Republic of Türkiye, which holds sovereignty over these straits. While the ships passing through the Turkish Straits benefit from the freedom of navigation, it is stipulated that they make payments to the Republic of Türkiye for the services (sanitary control, lighthouse, life-saving services) included in Annex-1 of the convention. Articles 1 and 4 of this annex refer to these fees. The article examines these issues. Annex-1 states that the amount to be paid will be determined in terms of net ton, service type, and Gold Francs. Taking into consideration the number of ships passing through the straits and their total tonnage, this study makes a mutual comparison between the Golden Francs application in the Montreux Convention and the current applications in determining the fees charged by Türkiye and discusses which of the methods would provide more gains to the Republic of Türkiye. The result of the study clearly shows that the new pricing policy to be applied can provide more income to Türkiye and can be in line with the spirit of the Montreux Convention.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler




Güvenlik Stratejileri Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 314
Atıf : 1.691
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini