Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 18
 İndirme 8
Akademi̇de Mobi̇ng ve Ci̇nsi̇yetci̇li̇k: Cukurova Uni̇versi̇tesi̇ Ornegi̇
2020
Dergi:  
Akademik Hassasiyetler
Yazar:  
Özet:

Bu çalışma, Çukurova Üniversitesi’ndeki çalışanların mobing mağduriyet algılarının cinsiyet karşısında değişimini görmek amacıyla yapılmıştır. Mobing çok eski bir kavram olmasına rağmen özellikle ülkemizde insanların konuya ilişkin farkındalıkları oldukça düşüktür. Bunu ise yapılan anket açıklıkla gözler önüne sermektedir. Zira ayrıntılı sorularda maruz kaldığı psikolojik baskıların varlığına ilişkin olumlu yanıt vermesine rağmen mobinge uğramadığını ifade eden oldukça fazla sayıda veriye rastlanmıştır. Bilinçsiz verilen yanıtlar, yükselme için saklanan duygular ve korku nedeniyle oluşan doğru olmayan cevapların varlığı da bireysel görüşmelerde sıklıkla rastlanmıştır. 3 bölümden oluşan bu anket çalışması ile 33 profesör, 15 doçent, 23 yardımcı doçent, 14 öğretim görevlisi, 52 araştırma görevlisi, 9 okutman, 154 idari personelden oluşan 300 kişi ile görüşülmüştür. 144 kadın,156 erkekten oluşan bu örneklemde analizler tanımlayıcı istatistikler ve ki-kare testlerinden oluşmaktadır. Günümüzde Türkiye’de kadın akademisyen sayısı Dünya ortalamasının üzerindedir (https://istatistik.yok.gov.tr/). Bu ortalamayı yükselten üniversitelerden bir tanesi olan Çukurova Üniversitesi’ndeki araştırmanın bulgularında bile kadınların dezavantajlı olduğu görülmüştür. İstatistiksel analizlerde mobinge maruz kalma durumu ile cinsiyet arasında anlamlı bir farklılık olmamasına rağmen yine de kadın akademisyenlerin erkeklere oranla birçok konuda uğradığı haksızlıklar azımsanamayacak ölçüdedir.

Anahtar Kelimeler:

Mobing and Sexism In The Academia: The Case Of Cukurova University
2020
Yazar:  
Özet:

This study was carried out to examine the mobbing perceptions of employees at Çukurova University (ÇU) and whether this perception differs depending on gender, title or marital status. Although mobbing is a very old concept, people's awareness of the issue is very low, especially in our country. This is clearly demonstrated by the survey. Although s/he gave a positive answer to the detailed questions on the Likert-type scale about the existence of psychological pressures s/he was exposed to, there were quite a lot of data stating that s/he was not subject to mobbing. Unconscious responses, emotions hidden for promotion and the presence of incorrect answers due to fear were frequently encountered in individual interviews. With this three-part questionnaire study, 146 women and 162 men were interviewed, consisting of 33 professors, 15 associate professors, 23 assistant professors, 14 lecturers, 52 research assistants, 9 instructers, 162 administrative staff. However, although there is no significant difference between exposure to mobbing and gender in statistical analysis, the results incidate that female academicians are more disadvantaged than men in many aspects. In terms of the gender perspective, because it is one of the occupations considered suitable for women, the number of women academics in Turkey is above the world average (YÖK, 2020). In the findings of the research at ÇU, which is one of the universities that increased this average, it is also surprising that women are seen to be disadvantaged.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Akademik Hassasiyetler

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 446
Atıf : 1.039
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini