Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 128
 İndirme 40
Girit’in Fethi’ne Işık Tutan Bir Eser: Tevârîh-i Cezîre-i Girid
2019
Dergi:  
Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi
Yazar:  
Özet:

Tarihin doğru şekilde yazılabilmesi ve anlaşılabilmesi için o devirde yazılmış eserlerin gün yüzüne çıkarılması gerekmektedir. Osmanlı tarihinin araştırılması ve hadiselerin tespit ve değerlendirilmesinde de arşiv kaynaklarının yanısıra yazma eserler de önemli bir yer tutmaktadır.  Yaklaşık 24 yıl gibi uzun bir süre devam eden Girit seferiyle ilgili pek çok eser bulunmaktadır. Bu eserlerden biri de Yeniçeri Kâtibi Hasan Efendi’nin 1055’te (M. 1645-46) başlayan Girit Seferi’ni başından sonuna kadar anlatan Tevârîh-i Cezîre-i Girid isimli eseridir. Eserin iki nüshası bulunmaktadır. Bunlardan biri St. Petersburg The Institute of Oriental Manuscripts the Rusian Academy of Sciences’de 140.B. 1178 numarada kayıtlıdır. Diğer nüsha ise Topkapı Sarayı Kütüphanesi Y. 82 numarada kayıtlıdır. Tevârîh-i Cezîre-i Girid, Osmanlı tarihinde yaklaşık çeyrek asır süren Girit Savaşı döneminde yaşanan olaylara ışık tutmaktadır. Eser, Akdeniz’in kontrolü ve güvenliği açısından önemli bir konumda olan Girit’e 1645 yılında yapılacak olan seferin hazırlıkları ile başlar. Adanın tamamının fethedildiği 1669 yılına kadar olan kara ve deniz savaşları, savaş sırasında yaşanan olaylar, fethedilen yerlerdeki kale ve şehirlerin durumu, savaş sırasındaki yazışmalar, azil ve atamalar gibi olaylara gün gün yer verilmektedir. Ayrıca eserde, Kandiye’nin fethinden sonra Venedik ile yapılan anlaşma şartları, Kandiye Seferi sırasında şehit ve gazi olanların sayıları ve harcanan mühimmat miktarları da yer almaktadır.

Anahtar Kelimeler:

One Of The Things That I Have To Do Is To Make A Job In The Prison, and To Make A Job.
2019
Yazar:  
Özet:

It is necessary that the works that are written in that period be brought to the face of the day in order to be written and understood correctly. In the study of the Ottoman history and in the identification and evaluation of events, the archive sources, in addition to the writing works, also hold an important place.  There are a lot of things about the long-lasting Grit journey, which lasts about 24 years. One of these works is the work named Tevârîh-i Cezîre-i Girid, which tells the Girit Seferi, which began in 1055 (M. 1645-46), from the beginning to the end. There are two nuts of the work. One of them is St. Petersburg The Institute of Oriental Manuscripts the Russian Academy of Sciences. It is registered in 1178 . The other is the Library of the Palace of Topkapı. It is registered in number 82. The Tevârîh-i Cezîre-i Girid keeps light on the events that occurred during the Grit War, which lasted about a quarter of the century in the Ottoman history. The work begins with the preparations for the flight to Girit, which is in an important position in terms of control and security of the Mediterranean, which will be held in 1645. The day-to-day events, such as the war on land and sea until 1669 when the entire island was conquered, the events during the war, the status of the castles and cities in the occupied places, the war-to-war correspondences, asylum and appointments. In addition, the work includes the terms of the agreement made with Venice after the conquest of Kandya, the number of martyrs and gazists during the Kandya Journey and the amount of munitions spent.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Hukuk; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.142
Atıf : 5.293
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini