Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 12
 Görüntüleme 51
 İndirme 8
SPORCULARDA AHLAKTAN UZAKLAŞMANIN GÜDÜSEL İKLİM VE SPORCULARIN ÖNEM VERDİKLERİ ÖZELLİKLER İLE İLİŞKİSİ
2019
Dergi:  
SPORMETRE Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu araştırmanın amacı, sporcuların ahlaktan uzaklaşmaları ile algıladıkları güdüsel iklim arasındaki ilişkiyi belirlemek ve sporcuların ahlaktan uzaklaşmalarının önem verdikleri özelliklere göre (kazanma, kişisel gelişim ve eğlence) farklılık gösterip göstermediğinin ortaya koymaktır. Üç yüz otuz beş sporcu gönüllü olarak “Sporda Algılanan Motivasyonel İklim Ölçeği” ve “Sporda Ahlaktan Uzaklaşma Ölçeği” kısa formunu doldurmuşlardır. Elde edilen veriler, tanımlayıcı istatistikler Pearson korelasyon analizi, çoklu regresyon analizi (enter metodu) ve tek yönlü ANOVA kullanılarak SPSS 17.0 programı ile analiz edilmiştir. Korelasyon analizi sonucuna göre ahlaktan uzaklaşmanın algılanan ustalık iklimi (r = -.11) ve performans iklimi (r = .37) ile anlamlı şekilde ilişkili olduğu belirlenmiştir. Çoklu regresyon analizi sonucuna göre, performans iklimi (β = .223, p <.001) ahlaktan uzaklaşmanın anlamlı bir belirleyicisidir [R2 = .06, F (2,332) = 10.875, p <.001]. Son olarak sporcuların önem verdikleri özelliklere göre ahlaktan uzaklaşma puanlarında anlamlı bir farklılık tespit edilmiştir [F (2,332) = 7,200, p <0,001]. Kazanmayı en önem verdiği özellik olarak belirten sporcuların ahlaktan uzaklaşma puanlarının, en önem verdiği özelliğin kişisel gelişim ve eğlenme olan sporculara göre anlamlı derecede yüksek olduğu belirlenmiştir. Sonuç olarak performans ve ustalık ikliminin ahlaktan uzaklaşma ile anlamlı derecede ilişkili olduğu belirlenirken, yalnızca performans ikliminin ahlaktan uzaklaşmaya anlamlı katkı sağladığı tespit edilmiştir. Ayrıca sporcuların ahlaktan uzaklaşmalarının en çok önem verdikleri özelliklere göre anlamlı ölçüde farklılık gösterdiği bulunmuştur. 

Anahtar Kelimeler:

Athletes have a strong climate and a strong sporting relationship.
2019
Yazar:  
Özet:

The aim of this study is to determine the relationship between the athletes’ distinction from morality and the driving climate they perceive, and to find out whether the athletes’ distinction from morality differs according to the characteristics they appreciate (win, personal development and entertainment). Three hundred and thirty-five athletes voluntarily filled the short form "The Motivational Climate Scale Perceived in Sport" and "The Scale of Distance from Ethics in Sport". The obtained data, identifying statistics; Pearson correlation analysis, multiple regression analysis (enter method) and one-way ANOVA were analyzed using the SPSS 17.0 program. According to the correlation analysis, the distinction from the morality has been determined to be significantly associated with the behavioral climate (r = -.11) and the performance climate (r = .37) perceived. According to the results of multiple regression analysis, the performance climate (β = .223, p <.001) is a meaningful determiner of the deviation from the morality [R2 = .06, F (2,332) = 10.875, p <.001]. Finally, a significant difference was found in the distinction points according to the attributes that athletes appreciated [F (2,332) = 7,200, p <0,001]. The scores of the athletes who point out winning as the characteristic they most value are determined to be significantly higher than the athletes who are the characteristic of personal development and entertainment. As a result, it is determined that the performance and skill climate is significantly related to the deviation from the morality, but it is found that only the performance climate contributes significantly to the deviation from the morality. It has also been found that the athletes' distinction from the morality is significantly different according to the characteristics they most care about.

Anahtar Kelimeler:

The Relationship Of Athletes’ Moral Disengagement To Perceived Motivational Climate and Valued Goals
2019
Yazar:  
Özet:

The aim of this research was to investigate the relationship between athletes’ moral disengagement and their perception of motivational climate and to reveal whether athletes’ moral disengagement differ according to their most valued goals in sport (winning, personal development and having fun). For this purpose three hundred and thirty-five athletes voluntarily completed Perceived Motivational Climate in Sport Questionnaire and Moral Disengagement in Sport Scale (Short). The data was analysed by SPSS version 17 using descriptive statistics, Pearson’s correlation analysis, multiple regression analysis with enter method and one-way ANOVA.  Correlation analysis showed that moral disengagement was significantly correlated with athletes’ perception of mastery (r=-.11) and performance climates (r=.37). Multiple regression analysis revealed that performance climate (β= .223, p < .001) was a significant predictor of moral disengagement, R2=.06, F (2,332) = 10.875, p < .001. Lastly, it was found that there was a significant difference in moral disengagement of athletes with regard to their valued goals, F (2,332) = 7.200, p < .001. Athletes who indicated winning as their most valued goal had significantly higher moral disengagement scores compared to the athletes whose most valued goals were personal development and having fun. To summarize, while ego and mastery climates significantly correlated with moral disengagement, only performance climate contributed to it. Also, it was found that athletes’ moral disengagement significantly differed according to their valued goals.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








SPORMETRE Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 761
Atıf : 7.331
SPORMETRE Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi